kiyivski-mediki-nagadali-pro-profilaktiku-onkozakhvoryuvan

Київські медики нагадали про профілактику онкозахворювань

 • 10826 переглядiв

КИЇВ. 23 листопада. УНН. Періодичні медичні обстеження дозволяють виявити онкологічні захворювання на ранніх стадіях, встановити діагноз та розпочати лікування. Про це УНН розповіли у департаменті охорони здоров'я Київської ОДА.

Там попередили, що онкозахворювання нерідко виникають на тлі тривалих хронічних захворювань, так званих передпухлинних. І розповіли, які систематичні обстеження треба проходити, аби профілактувати деякі види раку: рак молочної залози, товстої кишки і матки.

Йдеться серед іншого про мамографію. Це - дослідження молочних залоз, яке потрібно проходити щороку, починаючи з 40-річного віку.

Окрім того, кожні 5-10 років, починаючи з 50-річного віку, потрібно проходити колоноскопію (огляд і оцінка стану внутрішньої поверхні товстої кишки за допомогою спеціального зонду - ред.)

А ще, кожні 2-3 роки, починаючи з 21-річного віку, потрібно проходити цитологічне дослідження мазки (діагностика захворювань шийки матки - ред.)

В ОДА уточнили, що сімейні лікарі на Київщині надають своїм пацієнтам рекомендації щодо дієтичного харчування, профілактики онкологічних захворювань на постійній основі. І додали, що радять пацієнтам ознайомлюватися з такою інформацією з сайтів МОЗ, Центру громадського здоров'я, ВООЗ.

До теми

При COVID-19 підвищується ризик збільшення в’язкості крові, саме тому важливо звертати увагу на продукти харчування, які навантажують печінку, а також регулярно вимірювати рівень холестерину. Відмовитися краще від ковбас, копченостей і свинини.

Загалом червоне м’ясо вважається продуктом, який слід вживати з обережністю. 

МОЗ України рекомендує обмежити вживання червоного м’яса до 500 грамів на тиждень.

Всесвітня організація охорони здоров’я, тим часом повідомляє про дані, які встановлюють зв’язок між споживанням червоного м’яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров’я рекомендують обмежити вживання в їжу м’ясної продукції і червоного м’яса, оскільки з ними пов’язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.

Червоне м’ясо — всі види м’яса (м’язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.

Українські Національні Новини

Здоров'я