klikh-pyat-dniv-proviv-u-likarni-a-kolchenka-zasadili-v-shizo-pravozakhisnitsya

Клих п'ять днів провів у лікарні, а Кольченка засадили в ШІЗО – правозахисниця

 • 8732 переглядiв

КИЇВ. 27 грудня. УНН. Український політичний в’язень Станіслав Клих нещодавно провів 5 днів у лікарні, а Олександр Кольченко потрапив до ШІЗО на 10 діб напередодні новорічних свят. Про це заявила російська правозахисниця Тетяна Щур в ефірі телеканалу "Прямий", передає УНН.

"Мені відомо, що 6 грудня він був відправлений з в'язниці Верхньоуральська, де він відбуває покарання, до в’язничної лікарні в Челябінську. І вже 11 грудня він був відправлений до Верхньоуральська у в'язницю. На жаль, наш адвокат, якого ми посилали в цю колонію, не застав там Клиха. Він був там буквально дні три тому. Коли нам стало відомо, що він там нібито знаходиться... Ми дізнавалися в слідчому ізоляторі, але в колонії не застали його. Він відправлений зараз до в’язниці", - зазначила правозахисниця.

При цьому вона також повідомила "зовсім свіжі" новини про Олександра Кольченка.

Стосовно Олександра Кольченко, як зазначила адвокат, є новини зовсім свіжі.

"25 грудня у нього був наш адвокат, який його відвідує регулярно, один або два рази на місяць. Начебто, все було нормально. Саша передавав усім привіт і подяку за підтримку. І вигляд у нього був пристойний. Він розповідав, що він регулярно, по годині на день, займається в спортзалі. Ніби як рум'янець на щоках з'явився. Все ніби в порядку. Взаємовідносини нормальні в загоні, і ніяких спеціальних дій до нього не застосовується – ні з боку ФСБ, ні з боку адміністрації колонії. Все тихо, мирно. Сьогодні вранці надійшло повідомлення, що його закривають в ШІЗО на 10 діб за якимось формальним приводом", - розповіла адвокат.

Як зазначила Тетяна Щур, це не спеціальні репресії безпосередньо до Олександра Кольченка, а "звичайна тюремна передсвяткова практика".

"На жаль, такі правила в тюрмах, що в зв'язку зі святами відбувається посилення режиму. І всіх засуджених, які мають важкі статті прибирають із зони в профілактичних цілях. Це такі вимоги режиму", - завершила адвокат.

Нагадаємо, український політв'язень Станіслав Клих вже п'ять років не бачився зі своєю сім'єю та батьками. 

Як повідомляв УНН раніше, Верховний суд Чеченської Республіки РФ присудив Станіславу Клиху 20 років позбавлення волі.
Станіслав Клих і Микола Карпюк, за версією російського слідства, брали участь у Першій Чеченській війні проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Українського політв'язня Олександра Кольченка тримають в бараці казарменого типу. Олександр Кольченко народився 26 листопада 1989 у Сімферополі. Активіст організацій Криму й України, анархіст, антифашист, студент. Заарештований російською окупаційною адміністрацією Криму в 2014 році за звинуваченням в антиросійській діяльності.

Українські Національні Новини

Суспільство