klimkin-gotoviy-vzyati-uchast-u-zustrichi-v-normandskomu-formati

Клімкін готовий взяти участь у зустрічі в "нормандському форматі"

 • 9325 переглядiв

КИЇВ. 18 січня. УНН. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив колегам з Німеччини та Франції, що готовий до зустрічі у "нормандському форматі". Про це він заявив під час підсумкової прес-конференції у Києві, відповідаючи на питання кореспондента УНН.

"Цього року я сказав нашим німецьким і французьким друзям – ми готові до такої зустрічі (у "нормандському форматі" - ред.). Ми готові і до міністерської зустрічі. Нашою основною темою буде безпека, при чому безпека не тільки на Донбасі, але і безпека стосовно Азовського моря і Керченської протоки. Другим окремим питанням буде звільнення політв’язнів і наших військовополонених. Третьою темою має бути тема подальшої місії для окупованого Донбасу, зокрема, яка місія нам потрібна", - сказав міністр, відповідаючи на питання про те, чи запланована "нормандська зустріч" під час цьогорічної Мюнхенскої конференції з безпеки, як це було у минулому році.

Він нагадав, що сьогодні голова МЗС Німеччини Хайко Маас зустрічався з російським колегою Сергієм Лавровим.

Клімкін підкреслив також, що зустріч в "нормандському форматі", попри дуже складну атмосферу, все одно потрібна.

"Готовий взяти в ній участь, якщо ми всі разом, з Німеччиною, Францією і зможемо погодити реальні пріоритети", - наголосив він.

Раніше в уряді Німеччини анонсували зустріч у "нормандському форматі" у січні.

Нормандський формат переговорів щодо Донбасу існує з червня 2014 року. Тоді під час святкування 70-річчя висадки військ союзників у Нормандії лідери Росії, Франції, Німеччини та України вперше обговорили врегулювання ситуації на Донбасі. З тих пір відбулися низка телефонних розмов і зустрічей на найвищому рівні, а також контакти міністрів закордонних справ, представників сторін.

Українські Національні Новини

Політика