klyuchoviy-svidok-dast-svidchennya-pro-rozmovu-trampa-i-zelenskogo-pyat-golovnikh-visnovkiv

Ключовий свідок дасть свідчення про розмову Трампа і Зеленського: п'ять головних висновків

 • 12391 переглядiв

КИЇВ. 29 жовтня. УНН. У своєму вступній заяві в Конгресі перед слідчими в рамках імпічменту президента США Дональда Трампа, підполковник Олександр Віндман планував описати свою стурбованість тим, що план Трампа з дискредитації кампанії його конкурента - Джо Байдена - підриває зовнішню політику США щодо України, передає УНН з посиланням на The Guardian.

Видання, у розпорядженні якого є копія вступного слова Віндмана перед Конгресом, зібрало п'ять ключових висновків з його заяви:

1. Транскрипція телефонної розмови між Трампом і Президентом України Володимиром Зеленським від 25 липня, оприлюднена Білим домом, вірна.

Будучи головним українським експертом в Раді національної безпеки США, Віндман був присутній 25 липня під час телефонної розмови між Трампом і Зеленським. Він планував засвідчити, що розшифровка дзвінків, опублікованих Білим домом, є точною: "Оскільки стенограма знаходиться у відкритому доступі, ми всі знаємо про те, що було сказано".

2. Віндман звернувся до адвоката Ради національної безпеки.

Віндман планував описати кілька сцен, в яких дискусії в Білому домі про українську політику, в тому числі з українцями, були перервані наполегливою вимогою, щоб Україна оголосила необгрунтовані розслідування, пов'язані з Байденом.

"Я не думав, що було б правильним вимагати, щоб іноземний уряд провів розслідування щодо громадянина США, і я був стурбований наслідками залучення урядом США України", - планував сказати Віндман.

Він також планував описати, як неодноразово доводив свої побоювання до головного юриста радника з національної безпеки, як і ще щонайменше один його колега.

3. Свідчення Віндмана суперечать заявам Сондленда.

Як вже вказували численні свідки, Віндман планував зв'язатися з послом в ЄС Гордоном Сондлендом, який, на думку адміністрації Трампа, повинен був отримати від України "результат" - оголошення про розслідування справи щодо Байдена. Віндман планував сказати: "Я заявив послу Сондленду, що його заяви недоречні, що прохання розслідувати справу Байдена і його сина не має нічого спільного з національною безпекою". Ці свідчення суперечать твердженням самого Сондленда про незнання будь-яких спроб домовитися з Україною про укладення угод, включаючи розслідування справ Байдена.

4. Сім'я Віндмана втекла з колишнього Радянського Союзу.

Віндман, професійний державний службовець і солдат, прибув в США у віці трьох років, коли його сім'я втекла з колишнього Радянського Союзу. Він офіцер армії США, підполковник з двадцятирічним досвідом роботи в армії. Він був нагороджений після поранення в результаті вибуху саморобного вибухового пристрою під час розгортання військ в Іраку.

5. Білий дім звинуватив Віндмана у "шпигунстві" проти Трампа.

Білий дім і його медіа-союзники очорнили Віндмана, звинувативши його в нелояльності США і "шпигунстві" проти Трампа. Трамп був здивований, що Віндман був присутній при телефонній розмові і здивований, чому так багато людей слухали розмов.

Нагадаємо, чиновник Білого дому з питань національної безпеки Олександр Віндман, який є чільним експертом по Україні, планує 29 жовтня повідомити трьом комітетам Палати представників, що чув, як президент США Дональд Трамп звертається до українського колеги Володимира Зеленського з проханням провести розслідування щодо одного з політичних конкурентів чинного американського лідера. Це прохання Віндман вважав згубним для американських інтересів і повідомив про це своєму керівництву.

Як повідомляв УНН, липнева розмова президента США Дональда Трампа з Президентом України Володимиром Зеленським про можливе розслідування щодо обох Байденом викликала гостру критику в США, конгресмени-демократи почали підготовку до імпічменту Трампа.

Нагадаємо, Трамп звинувачує Джо Байдена в тому, що він перешкоджає розслідуванню по українській компанії, пов'язаній з Хантером Байденом.

Українські Національні Новини

Політика