kmda-gotuye-zvernennya-do-pravookhoronnikh-organiv-cherez-znesennya-pamyatki-arkhitekturi

КМДА готує звернення до правоохоронних органів через знесення пам'ятки архітектури

 • 18059 переглядiв

КИЇВ. 13 листопада. УНН. Департамент охорони культурної спадщини КМДА готує звернення до поліції та Міністерства культури України щодо незаконного знесення садиби на вулиці Лабараторній, 9-б, яка була пам'яткою архітектури та містобудування. Про це повідомила пресслужба КМДА, передає УНН.

"Це не просто зухвале нехтування законодавством, а злочин проти культурного надбання, проти нашої історії. Департамент вже готує відповідні звернення до правоохоронних органів та паралельно до Міністерства культури. Таке зухвальство з боку забудовників не може пройти безкарно", – наголосив директор Департаменту Олександр Никоряк.

Верховний суд у жовтні відкрив касаційне провадження у справі про зняття статусу пам'ятки архітектури та містобудування з садиби. Досі засідання не проводилось, проте забудовник, компанія "Скайпроджект", не дочекавшись його проведення, зніс пам'ятку.

Як зазначив Никоряк, знесення садиби є черговим підтвердженням того, що необхідно прийняти законопроект щодо посилення відповідальності за нищення пам’яток. Верховна Рада уже розглянула відповідний проект закону, але лише у першому читанні.

"Уже наче мантру ми повторюємо про необхідність цього законопроекту. Сподіваюсь, що цей випадок примусить парламентарів бути активнішими та прийняти документ у другому читанні. Адже мова йде не тільки про збільшення штрафів та посилення відповідальності за руйнацію пам’яток, тут виписана низка заходів, що дадуть зелене світло у наведенні ладу у сфері охорони та збереження об’єктів культурної спадщини", - запевнив Никорняк.

"Скайпроджект" через Київський окружний адміністративний суд домігся скасування наказу Міністерства культури, згідно з яким будинок на Лабараторній, 9-б був занесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Як повідомляло раніше УНН, поблизу Шулявського моста у Києві вилучили понад 100 боєприпасів часів Другої світової.

Українські Національні Новини

Київ