kndr-nazvala-eksperta-oon-z-prav-lyudini-marionetkoyu-ssha

КНДР назвала експерта ООН з прав людини "маріонеткою" США

 • 96306 переглядiв

КИЇВ. 2 вересня. УНН. Пхеньян звинуватив нещодавно призначеного спеціального доповідача ООН з прав людини в Північній Кореї в тому, що вона є "маріонеткою" США та робить "безрозсудні зауваження", передає УНН.

Деталі

Звинувачення пролунали, коли нова доповідач Елізабет Селмон відвідала Сеул під час своєї першої поїздки з моменту призначення на цю посаду минулого місяця.

Селмон, перуанський професор міжнародного права, прибула на початку цього тижня і провела зустрічі з південнокорейськими офіційними особами та членами громадських груп, у тому числі з жінками-перебіжчиками з Півночі, щоб обговорити ситуацію в країні.

"Ми вже ясно заявили про нашу принципову позицію, що ми не визнаємо і не маємо справу ні з яким "спеціальним доповідачем", який є просто маріонеткою США", - повідомив представник міністерства закордонних справ Північної Кореї в заяві, поширеною корейським центральним агентством ЦТАК.

Прессекретар заявив, що дії доповідача були "прикриттям для американської наклепницької кампанії", звинувативши Селмон в тому, що вона наважилась зробити "безрозсудні зауваження, які посягають на нашу недоторканну систему та суверенні права".

Селмон заявила, що вона "повністю усвідомлює, що уряд КНДР виступає проти мандатів у галузі прав людини, повідомляє AFP.

"Однак це не означає, що ми не повинні намагатися, - сказала вона, додавши, що сподівається, що Пхеньян передумає і почне співпрацювати з нею. - Ми не повинні відмовлятися від співпраці з КНДР, тому що на карту поставлено життя північнокорейського народу та його права людини".

Доповнення

ООН вперше призначила спеціального доповідача з прав людини в Північній Кореї 2004 року, коли міжнародне занепокоєння з приводу звинувачень у серйозних порушеннях посилилося.

Жоден зі спецпосланців не мав прямого доступу до країни для місії щодо встановлення фактів.

Українські Національні Новини

Новини Світу