koalitsiya-gritsenko-tomenko-i-katerinchuka-mozhe-ne-dozhiti-do-viboriv-tsibulko

Коаліція Гриценко, Томенко і Катеринчука може не дожити до виборів - Цибулько

 • 8210 переглядiв

КИЇВ. 27 грудня. УНН. На думку експерта Володимира Цибулька, об'єднання "Громадянської позиції" з партією Миколи Томенка "Рідна країна" та "Європейською партією" Миколи Катеринчука має сумнівні перспективи і не допоможе Гриценко на майбутніх президентських виборах, передає УНН.

"Гриценко може повторити звичну для нього схему, при якій входить з непоганими рейтингами в виборчу кампанію, а потім, в ході гонки, свариться зі своїми партнерами і, по суті, не досягає навіть прохідного бар'єру. Таке вже було, тому, швидше за все, враховуючи амбітність і конфліктність всіх, хто увійшов до коаліції з Гриценко, ця коаліція може не дожити до виборів. у мене таке відчуття, що це мікро прототип "канівської четвірки", але на меншому рівні", - вважає Цибулько.

На думку політолога, досить сумнівний вигляд мають і парламентські перспективи подібного об'єднання, тому що коаліція створена фактично з "диванних" партій, у виборців не виникає відчуття масового руху (політична історія є тільки у "Європейської партии" Миколи Катеринчука). Щоб досягти успіху, Гриценко потрібно було б створювати ширшу коаліцію. Але об'єднання партії "Громадянська позиція" з "ДемАльянсу" і "Самопоміччю" неможливо, тому що з Гриценко на персональному рівні не ризикують зближуватися інші політичні сили. Вони можуть розчинитися в тіні Гриценко і зникнути з політичної арени. Тим більше, що "Самопоміч" є парламентською партією, а у "Громадянської позиції" Гриценко є тільки кілька фракцій в обласних радах і при такому об'єднанні політику потрібно було бути молодшим партнером при союзі з "Самопоміччю", - вважає політолог.

На думку Володимира Цибулька більш корисним було б об'єднання Анатолія Гриценка з Віктором Балогою, тому що у того хоча б є ресурси.

"Гриценко не ризикнув з ним об'єднуватися, тому що треба було б створювати політичне акціонерне товариство, де партнери мали б жорстку відповідальність за результати. А відмовившись від союзу з Балогою, Гриценко істотно втратив", - пояснює експерт.

На думку політолога, досить сумнівні і кадрові рішення Анатолія Гриценка, зокрема призначення Миколи Томенка керівником виборчої кампанії в Києві, тому що партійні осередки партії "Громадянська позиція" в столиці не дуже якісні.

Досвід перемоги на мажоритарних округах в Києві є у Віктора Чумака, але він керує всією виборчою кампанією разом з Катеринчуком. У Гриценко непоганий центр у Львівській області, Катеринчук зможе активізувати партійну структуру в Вінницькій області, але щоб побудувати з цих можливостей щось результативне для успіху Гриценко на президентських і парламентських виборах, все ж, необхідне об'єднання в більш широку коаліцію з більш потужними партіями.

"В існуючому форматі об'єднання, перспективи сумнівні і коаліція може не дожити до кінця виборчих перегонів", - вважає політолог Володимир Цибулько.

Українські Національні Новини

Політика