koli-chekati-stabilizatsii-grivni-do-dolara-ekspert-poyasniv-scho-vidbuvayetsya-na-rinku-valyut-v-ukrai-ni

Коли чекати стабілізації гривні до долара: експерт пояснив, що відбувається на ринку валют в Україні

 • 743440 переглядiв

КИЇВ. 20 травня. УНН. В Україні останнім часом спостерігається значне зростання курсу гривні до долара. Зокрема, народний депутат Ярослав Железняк заявив, що в Україні і надалі очікується зростання курсу – долар США невдовзі буде по 40 гривень. Тим часом, в обміні валют купівля долара становить 35,50 грн, продаж – 36,20 грн. Ціни є рекордними на ринку за останній час. У коментарі УНН економічний експерт Андрій Новак розповів, коли варто очікувати стабілізації на ринку, та від чого залежатиме зміцнення гривні.

Цитата

“Ми розуміємо, що Україна знаходиться у відкритій фазі війни. Падіння ВВП у цьому році оцінюється від 30% до 50%. Україна зараз має дуже великі проблеми з експортом через блокування морських портів та певні руйнації залізничних вузлів. У результаті, прямі надходження від експорту у цьому році є і будуть значно менше. Але, враховуючи те, що Україна не залишилася наодинці зі своїми проблеми, нас підтримує весь цивілізований світ, а також міжнародні організації, ми отримуємо досить масштабну фінансову допомогу. Враховуючи її, в принципі, є всі можливості для уряду і Національного банку забезпечувати стабільний курс гривні”, – зазначив експерт.

Деталі

За його словами, в Україні, як у державі, де відбувається активна фаза бойових дій, курс гривні є порівняно стабільним, оскільки немає провалів.

Спеціаліст наголошує, що не варто розраховувати на значне зміцнення курсу гривні, однак відкат у бік невеликого зміцнення може бути. Це залежить виключно від курсової стратегії, яку проводить Національний банк.

“Враховуючи ту масштабну фінансову зовнішню підтримку, яку отримує Україна, я вважаю, що можна б було курс гривні тримати стабільним. Але в нас, на жаль, практика курсової політики Національного банку – це принцип так званого плаваючого курсу, особливо в стані війни, я вважаю, що це неправильний підхід до курсової політики. У такий період повинна бути політика забезпечення стабільності курсу. Тим більше, що є для цього можливості через ту фінансову підтримку, яку Україна отримує”, – пояснив спеціаліст.

Новак зазначив, що на готівковому ринку не фіксується особливого ажіотажу. Тому зараз реалізація з ситуацією девальвації гривні може бути тільки на міжбанківському валютному ринку. Це те, що повинно бути під жорстким контролем Національного банку, одна з його функцій, наголосив експерт.

“Для стабілізації курсу в нас є всі можливості. Але ми розуміємо, що і в економіці, і в фінансах ми дуже залежимо від розвитку військово-політичної ситуації. Ми всі хочемо якнайшвидшої перемоги. Однак, навіть враховуючи те, що Президент ініціював, а Верховна Рада прийняла рішення про продовження воєнного стану не на місяць, а на три місяці – то ми розуміємо, що, як мінімум, до кінця літа військові дії будуть тривати. Тому треба розуміти, що до кінця літа та до кінця року на економіку буде впливати ситуація на передовій”, – резюмував він.

Доповнення

У день повномасштабного вторгнення російської федерації, Національний банк зафіксував офіційний курс 29,25 грн/долар.

14 квітня Національний банк України повідомив, що поступово повернеться до режиму інфляційного таргетування з плаваючим курсоутворенням - у міру нормалізації функціонування економіки та фінансової системи.

Українські Національні Новини

Економіка