koli-rosiyani-priydut-syudi-na-kolinakh-vezit-yikh-do-pereyaslava-duda-pro-rozmovu-iz-zelenskim

"Коли росіяни прийдуть на колінах - везіть їх до Переяслава": Дуда про розмову із Зеленським

 • 1416072 переглядiв

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Президент Польщі Анджей Дуда, виступаючи під час зустрічі з поляками у Латвії, розповів, що у розмові з українським колегою Володимиром Зеленським запропонував провести мирні перемовини з росією після перемоги України у Переяславі, інформує УНН.

Цитата

"Нещодавно я сказав президенту Зеленському: Володимире, зважаючи на нашу історію, на те, як колись ці шляхи розійшлися, я вас прошу, як тільки ви переможете росію, коли росіяни прийдуть сюди на коліна, щоб підписати мир, везіть їх у Переяслав. Нехай вони підпишуть з вами мир там. Нехай перекреслять цим усі роки радянського і російського впливу, і тієї неволі від царських часів аж до недавнього часу, від яких ви тепер знову боронитеся", - заявив Дуда.

Деталі

Він зауважив, що його країна та інші "хотіли б мати можливість жити з росіянами в мирі, вільно розвиватися, мати можливість торгувати, разом будувати життя і багатство", проте це "неможливо, бо вони нападають грабують, вбивають, хочуть забрати волю". Окрім цього, польський президент висловив впевненість, що Україна переможе у війні, зокрема завдяки міжнародній підтримці, і зазначив, що сьогодні українці захищаються з "великою мужністю та неймовірною рішучістю". 

"Я вірю, що ми разом будуватимемо наше процвітання тут, у нашій частині Європи, як три братні народи, разом і з нашими спільними сусідами – литовцями, і з вашими сусідами – естонцями, а також нашими друзями. Що тут разом ми будемо монолітом країн, які чудово розуміють, знають свою історію, дружать, торгують одна з одною, ведуть бізнес, підтримують одна одну", - наголосив Дуда.

Він також подякував владі Латвії за підтримку України в її захисті.

"Ми ділимося, як я часто наголошую, – і хлібом, і зброєю. Просто те, що ми маємо. Дехто ділиться своїми домівками, поступаючись місцем тим, хто зі страху втік з України перед війною", - підсумував президент Польщі.

Довідково

У січні 1654 року гетьман Богдан Хмельницький скликав у Переяславі спільну військову раду, де розглядалося питання про прийняття Гетьманщиною московського протекторату. Тоді, Хмельницький обіцяв старшині збереження їх прав та привілеїв у разі підписання. 

21 березня того ж року були затверджені "Березневі статті", якими визнавалося верховенство московського царя над Україною. Серед інших пунктів були також заборона права на зовнішні відносини з Польщею та забов'язання московського уряду вступити у війну з Польщею навесні 1654-го.

Нагадаємо

Президент Польщі Анджей Дуда на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі 19 січня заявив, що найближчим часом настане вирішальний момент російсько-української війни, який дасть зрозуміти, чи виживе Україна.

Українські Національні Новини

Політика