kolishniy-general-nato-petro-pavlo-buv-privedeniy-do-prisyagi-yak-prezident-chekhiyi

Колишній генерал НАТО Петро Павло був приведений до присяги як президент Чехії

 • 688769 переглядiв

КИЇВ. 9 березня. УНН. Відставний генерал армії і колишній високопосадовець НАТО був приведений до присяги як новий президент Чеської Республіки. Про це пише УНН посилаючись на АР.

Деталі

Петро Павло склав офіційну присягу під час спільного засідання обох палат парламенту у Празькому Граді, резиденції президента.

61-річний Павло балотувався на виборах як незалежний кандидат і є колишнім головою військового комітету НАТО, найвищим військовим органом альянсу. Очікується, що його обрання зміцнить західну орієнтацію країни.

Його попередник Земан розділив націю своєю проросійською позицією та підтримкою тісніших зв'язків з Китаєм.

Земан, чий другий і останній п'ятирічний термін повноважень минув у середу, був першим президентом, обраним народом прямим голосуванням. Законодавці обирали двох попередніх президентів країни, Вацлава Гавела та Вацлава Клауса.

Павло повністю підтримав військову та гуманітарну підтримку Чеської Республіки Україні у її боротьбі проти вторгнення росії та наголошує на важливості членства країни в Європейському Союзі та НАТО.

Президент обирає прем'єр-міністра після загальних виборів, призначає найвищих посадових осіб у центральному банку, а також обирає суддів Конституційного суду зі схвалення верхньої палати парламенту.

Після інавгурації Павло планує наступного тижня вирушити до своєї першої закордонної поїздки до сусідньої Словаччини. Київ і Варшава входять до інших іноземних столиць, які він збирається відвідати в найближчому майбутньому.

Павло хоче зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським на знак підтримки своєї країни та запевнити свого польського колегу Анджея Дуду у тому, що Чеська Республіка повністю дотримується своїх зобов'язань перед НАТО та принципу колективної оборони альянсу.

Українські Національні Новини

Новини Світу