komitet-z-bezpeky-parlamentu-shveitsarii-pidtrymav-plan-dopomohy-ukraini-na-55-mlrd-dolariv

Комітет з безпеки парламенту Швейцарії підтримав план допомоги Україні на 5,5 млрд доларів

 • 15393 переглядiв

Комітет з питань безпеки швейцарського парламенту проголосував за виділення $5,5 млрд допомоги Україні в рамках пакету заходів, спрямованих на підвищення обороноздатності Швейцарії.

Комітет з питань безпеки верхньої палати парламенту Швейцарії пізно ввечері в четвер, 25 квітня, проголосував за виділення  5,5 млрд доларів допомоги Україні в рамках пакету підвищення обороноздатності Швейцарії. Про це повідомляє УНН з посиланням на Reuters.

Деталі 

За підтримки депутатів від лівоцентристських і правоцентристських партій, комітет палати парламенту схвалив пакет, який передбачає виділення 10,1 млрд франків додаткових коштів на армію Швейцарії, разом із сумою для України.

Пакет був схвалений 8 голосами проти 5, причому праві партії виступили проти угоди.

У заяві парламенту йдеться, що багатомільярдний пакет допомоги був задуманий як надзвичайний внесок у безпеку Швейцарії та "мир у Європі" через війну, яку росія веде проти України.

Українська частина фінансового пакета, як повідомляється, покликана підтримати відновлення інфраструктури України. 

Доповнення 

Комітет парламенту Швейцарії  проголосував за цей план менш ніж за два місяці до проведення у країні мирної конференції для України.

Уряд Швейцарії повідомив, що проведе дводенну конференцію високого рівня в червні, спрямовану на досягнення миру в Україні.

У січні Швейцарія заявила, що прийме мирний саміт на прохання Президента України Володимира Зеленського, і відтоді провела переговори з ЄС, країнами-членами G7 та такими країнами, як Китай та Індія, щоб оцінити їхню зацікавленість у участі.

"Зараз існує достатня міжнародна підтримка для проведення конференції високого рівня для початку мирного процесу", - заявили у федеральній раді країни.

Конференція, як анонсовано, відбудеться 15-16 червня на курорті Бюргеншток у кантоні Нідвальден поблизу міста Люцерн. Вона буде спрямована на створення рамок, сприятливих для всеосяжного і тривалого миру в Україні, а також "конкретної дорожньої карти для участі росії в мирному процесі".

Російські офіційні особи заявили, що не братимуть участі в переговорах у Швейцарії. При цьому росія, яка розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, заявила, що ініціатива Швейцарії без участі москви є безглуздою.