kompaniya-dtek-navmisno-obvalila-tsini-na-elektroenergiyu-ekspert-poyasnila-chogo-domagayetsya-akhmetov

Компанія ДТЕК навмисно обвалила ціни на електроенергію: експерт пояснила, чого домагається Ахметов

 • 35445 переглядiв

КИЇВ. 3 липня. УНН. Компанії олігарха Ріната Ахметова навмисно обвалили ціни на електроенергію в Україні. Про це в Facebook повідомила юрист, держуповноважений АМКУ в 2015-2019 роках Агія Загребельська, передає УНН.

За її словами, у п'ятницю, 2 липня, Національна комісія з енергетики повідомила, що з початку поточного місяця ДТЕК Рената Ахметова купує електрику не на ринку, а у самого себе.

Так, компанія Д.Трейдинг зменшила обсяги покупки на ринку "на добу наперед" (РДН) на 74% і одночасно збільшила обсяги закупівлі на ринку двосторонніх договорів (РДД) у пов'язаних з нею осіб.

У результаті таких дій ціна на електрику впала за 2 дні на 29%.

У своєму пості Агія Загребельська стверджує, що Д.Трейдинг - це близько 40% попиту на РДН, якщо вони починають купувати енергію у самих себе, на ринку виникає профіцит, і ціна падає до рівня, коли електроенергія торгується на ринку "в мінус".

"А значить, зазнають збитків державні "Енергоатом" і "Центренерго", й інші незалежні від "немонополіста" учасники ринку", - відзначає юрист.

За її словами, ДТЕК Ріната Ахметова сьогодні володіє надмірною ринковою владою і використовує її для тиску на органи влади.

За даними ЗМІ, гендиректор ДТЕК Максим Тимченко за допомогою такого монопольного шантажу намагається домогтися зняття з розгляду в парламенті законопроекту № 5600, який серед іншого передбачає підвищення екологічного податку на викиди СО2.

Українські Національні Новини

Економіка