kongres-radikaliv-v-italiyi-ukhvaliv-rezolyutsiyu-schodo-markiva

Конгрес радикалів в Італії ухвалив резолюцію щодо Марківа

 • 16835 переглядiв

КИЇВ. 4 листопада. УНН. Активісти української громади вступили до політичного руху "Італійські радикали", щоб спільно боротися за українського нацгвардійця Віталія Марківа, засудженого в Італії до 24 років ув'язнення. За підсумками роботи конгресу цього політичного руху було прийнято резолюцію, в якій багато уваги приділено темі Марківа. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook активіст Олесь Городецький, передає УНН.

Він зазначив, що 1-3 листопада в італійському місті Турині проходив 18-й звітно-виборчий Конгрес італійського політичного руху "Італійські Радикали". За словами активіста, хоча ця політична формація і не є дуже чисельною, вона надзвичайна відома "своїми політичними баталіями за справедливість та права людини".

"Вперше в історії політичної сили до її лав вступили 9 представників української громади Італії. Головним мотивом, що спонукав українців приєднатися до "Італійських Радикалів" стала позиція цієї політсили у справі Віталія Марківа. Адже радикали були єдиною політичною формацією, яка публічно заявила про абсурдність цієї справи і оголосила про боротьбу за справедливість та звільнення Марківа. Іншим мотивом стала активна боротьба радикалів з путінським режимом та підтримка України. Під час останнього візиту Путіна до Риму, для прикладу, було лише дві акції протесту: української громади та радикалів", - написав активіст.

З його слів, три дні в Турині говорилося про справу Марківа. У конгресі, як зазначив Городецький, взяли участь двоє італійських сенаторів та політики різного рівня. Ця тема, за його словами, висвітлювалася у ЗМІ.

"За підсумками роботи Конгресу було прийнято резолюцію, в якій багато уваги приділено темі Марківа. Новобране керівництво партії заявило, що продовжуватиме боротися за справедливість у цій справі. На Конгресі до Національного Комітету, керівного органу політичного руху, було обрано двох представників української делегації", - додав Городецький.

Він також розповів, що "Італійські радикали" є єдиною політичною силою, яка існує лише коштом членських внесків.

"Кожен учасник сплачує щороку 200 євро внеску. Це дозволяє радикалам бути абсолютно незалежними", - резюмував активіст.

Нагадаємо, уже декілька років нацгвардієць Віталій Марків з подвійним громадянством України та Італії перебуває під вартою у в’язниці в Італії. 30 червня 2017 року італійські правоохоронці заарештували його в аеропорту Болоньї, коли він з дружиною приїхав у відпустку до своєї матері — вона живе в області Марке.

Україна заперечує причетність бійця Національної гвардії до смерті італійського репортера Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова, які загинули 24 травня 2014 року поблизу Слов’янська, окупованого тоді проросійськими силами.

У липні 2019 року італійський суд засудив нацгвардійця Віталія Марківа до 24 років ув'язнення.

У жовтні суд присяжних в італійському місті Павія опублікував мотиваційну частину вироку нацгвардійцю Віталію Марківу, який був засуджений до 24 років ув’язнення.

Українські Національні Новини

Суспільство