konkurs-do-antikoruptsiynogo-sudu-mozhe-buti-ogolosheniy-vzhe-u-veresni-vkks

Конкурс до Антикорупційного суду може бути оголошений вже у вересні – ВККС

 • 15828 переглядiв

КИЇВ. 13 червня. УНН. Конкурс на посади суддів Вищого антикорупційного суду України може бути оголошений вже у вересні цього року. Про це повідомив УНН голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков.

"Він (процес відбору суддів до Антикорупційного суду – ред.) буде розпочатий достатньо швидко, навіщо нам затримувати. Але спочатку має набрати чинність не тільки закон власне "Про Вищий антикорупційний суд", але й закон про утворення цього суду. І там ще дуже важливо, є так званий імплементаційний закон. Я сподіваюся, що Верховна Рада швидко їх прийме", - сказав він.

С.Козьяков розповів, що Комісія вже почала деякі неформальні підготовчі заходи. Зокрема, за його словами, відповідно до закону про Вищий антикорупційний суд, має бути утворена рада іноземних експертів.

"Ми зараз починаємо заходи зі з’ясування, а власне з ким в України є міжнародні договори, з тими країнами, де є організації, які нам делегують кандидатів в цю раду. Це наче дріб’язковий момент, але дуже важливий процедурний. Тому що конкурс у Вищий антикорупційний суд – це є адміністративна процедура. Там буде й кваліфікаційне оцінювання, співбесіди, тести, практичні завдання, психологічне тестування", - уточнив він.

Козьяков зазначив, що все це потрібно буде підготувати до початку відбору суддів, але Комісія вже має надзвичайно важливий досвід проведення конкурсу до Верховного суду.

Відповідаючи на запитання про те, чи може конкурс до Вищого антикорупційного суду розпочатися вже, наприклад, у вересні, голова ВККС сказав: "Я думаю, що може бути спокійно оголошений (конкурс – ред.) вже у вересні. Але давайте дочекаймося. Комісія є колегіальним органом. Я не приймаю рішення одноособово і не буду їх приймати".

Нагадаємо, Верховна Рада України 7 червня ухвалила президентський законопроект про Вищий антикорупційний суд. За відповідне рішення проголосували 315 народних депутатів. Згідно з законопроектом, Антикорупційний суд буде, зокрема, розглядати справи щодо підозри у корупції чиновників. При цьому справи, які перебувають на розгляді у судах загальної юрисдикції, не будуть передаватися до Антикорупційного суду. Передбачено створення апеляційної палати суду. При цьому апеляційна та судові палати Антикорупційного суду не можуть розміщуватися в одній будівлі.

11 червня Президент України Петро Порошенко підписав законопроект про Антикорупційний суд.

Українські Національні Новини

Політика