konstitutsiyna-rada-kazakhstanu-skhvalila-popravki-v-osnovniy-zakon

Конституційна рада Казахстану схвалила поправки в основний закон

 • 11795 переглядiв

КИЇВ. 9 березня. УНН. Конституційна рада Казахстану визнала, що поправки до конституції країни, які розширюють повноваження парламенту країни, відповідають основному закону і його цінностям, передає УНН з посиланням на прес-службу ради.

"У своєму рішенні Конституційний рада постановила, що закон Республіки Казахстан (РК - ред.) "Про внесення змін і доповнень до конституції Республіки Казахстан", прийнятий парламентом РК 6 березня 2017 року та поданий на підпис президенту РК 6 березня 2017 року, відповідає конституції РК, в тому числі конституційним цінностям, основоположним принципам діяльності та формі правління в республіці", - йдеться в повідомленні.

Поправки, що увійшли до згаданого закону, спрямовані на підвищення ролі парламенту. Документ розширює роль мажилісу при формуванні уряду, а також посилює контрольні повноваження парламенту за діяльністю кабінету міністрів.

Нагадаємо, що всередині грудня 2016 року лідер президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив, що спеціальна комісія повинна розглянути можливість перерозподілу повноважень між президентом, парламентом і урядом, зазначивши, що "Казахстан є і буде державою з президентською формою правління".

Згодом Н.Назарбаєв додав, що за підсумками конституційної реформи повноваження уряду і парламенту в республіці будуть розширені, а президент відіграватиме роль верховного арбітра.

Як повідомляв УНН, парламент Казахстану схвалив обмеження повноважень президента.

Українські Національні Новини

Новини Світу