konstitutsiyniy-sud-polschi-viznav-popravku-pro-ukrayinskikh-natsionalistiv-do-zakonu-pro-inp-nekonstitutsiynoyu

Конституційний суд Польщі визнав поправку про українських націоналістів до закону про ІНП неконституційною

 • 9025 переглядiв

КИЇВ. 17 січня. УНН. Конституційний суд Польщі в четвер заявив, що положення поправки до Закону про Інститут національної пам'яті в частині про злочини українських націоналістів є неконституційними. Про це повідомляє УНН з посиланням на Рrawo.gazetaprawna.pl. 

Положення оскаржив Президент Анджей Дуда, вказуючи на те, що поняття "українські націоналісти" та "Малопольський схід" неточні.

Справа стосувалася внесення змін до Закону про Інститут національної пам'яті, який накладав штраф або позбавлення волі на строк до трьох років за віднесення відповідальності до поляків, серед інших за геноцид, здійснений над євреями під час війни. Зрештою, ці санкції були скасовані в червні минулого року іншою поправкою уряду та парламенту за згодою президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туск розкритикував "антибандерівську" норму польського закону

Нагадаємо, 27 червня дві палати парламенту Польщі - сейм і сенат - прийняли зміни в закон про ІНП. Згідно з рішенням польських парламентарів, скасовано положення про кримінальну відповідальність за присвоєння польському народу або державі відповідальності за злочини нацистської Німеччини. Це статті 55a і 55b закону.

При цьому це не стосується положення закону про ІНП щодо "злочинів українських націоналістів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміни до закону про ІНП є дуже поганими для самих поляків - Клімкін

Українські Національні Новини

Політика