konsultatsiyi-schodo-otrimannya-litakiv-vedutsya-reznikov

Консультації щодо отримання літаків ведуться - Резніков

 • 165028 переглядiв

КИЇВ. 20 лютого. УНН. Консультації щодо отримання літаків ведуться, зокрема з міністрами оборони країн-партнерів. Рішення буде оголошено, коли буде чітко зрозуміло, яка основна авіаційна платформа буде базовою. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков в ефірі телемарафону та запевнив, що Україна отримає в результаті літаки, передає кореспондент УНН.

Цитата

«Я склав собі такий віш-ліст, перелік потреб, звісно, з експертами, військовими, і в ньому було дуже багато важливого. У ньому була спочатку артилерія 155 калібру, потім MLRS – це система залпового вогню, в тому числі й HIMARS, в тому числі броньовані машини класу Bradley, Marder, Stryker і так далі. У тому числі важкі танки, у тому числі протикорабельні комплекси й, звісно, літаки. І системи ППО, такі як NASAMS, IRIS-T, Patriot і так далі. Ми все це вже маємо. На всьому цьому ми або вже воюємо, або вчимося, як Patriot, і скоро почнемо захищати наше небо», - розповів Резніков.

За його словами, літаки, по суті, це вже завершення цього переліку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба заявляв, що Україна отримає літаки, це питання часу і процедури

«Літак будь-який – це авіаційна платформа, яка дуже складна, дуже потребує особливої уваги, пильнування, обслуговування, аеродромної системи, мережі і підготовки льотчиків, підготовки техніки, інженерів, підготовки диспетчерів, взаємодій. Тобто, це платформа, яка спроможна в собі нести певний вид ракет, радарів, авіоніки, якою потрібно вміти користуватися. Тому я точно не просто думаю, а точно знаю, що у нас будуть сучасні літаки, але наші партнери абсолютно розумно й прагматично підходять до прийняття рішення дати нам якусь зброю. Вони спочатку оцінюють свої запаси на складах, чи можуть вони нам дати, в якій кількості, справному стані той чи інший вид зброї так, щоб не знизився рівень боєздатності їх Збройних сил», - сказав Резніков.

Він пояснив, що далі вони оцінюють спроможності щодо забезпечення частинами й іншими речами для обслуговування, умовно кажучи, маслами тощо. Далі вони оцінюють можливість залучити й від інших партнерів країн точно такий вид зброї, потім оцінюють спроможність навчити їхніми інструкторами українських військах, у який проміжок часу, і плюс вони оцінюють фінансові витрати своїх бюджетів й політичні ризики, тому що в їх країнах є не всі проукраїнські, є й проросійські настрої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дуда пояснив, чому Польща відмовляється надати Україні літаки

За його словами, коли навпроти цих пунктів ставлять плюси, то тоді приймається політичне рішення щодо передачі тієї чи іншої зброї.

«Те саме було з артилерією 155 калібру. Ми говорили про це в березні, а отримали перші в травні, ми говорили в березні-квітні про MLRS та HIMARS, а отримали їх в середині літа, ми говорили про танки вже давно, і тільки минулий Рамштайн, по суті, був проривним щодо переходу танкової ініціативи в статус танкової коаліції. Те ж саме зараз відбувається по літаках, я можу вас запевнити, що консультації ведуться. Вони ведуться Президентом України на його рівні, вони ведуться мною з міністрами оборони наших країн-партнерів, моїми членами команди на технічному рівні, і військовими нашими й представниками Генштабу, інженерами. Питання, коли буде оголошено рішення, а воно буде оголошено, коли буде чітко зрозуміло, яка основна платформа авіаційна буде базовою. Тому який буде літак, час покаже. Наші пілоти готові вчитися на всьому...Але літаки будуть», - розповів Резніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мусимо направити те, що вже пообіцяли - Столтенберг про літаки для України

Українські Національні Новини

Політика