kontrabanda-alkogolyu-v-ukrayini-povinna-buti-kriminalizovana-yurist

Контрабанда алкоголю в Україні повинна бути криміналізована - юрист

 • 29627 переглядiв

КИЇВ. 8 квітня. УНН. Кордон - це місце прибутків і контрабанди. При цьому, в Україні кримінальна відповідальність не передбачена для всіх товарів, незаконно переміщених через митний кордон країни поза митним контролем або в таємниці від нього. Про це в авторській колонці написав кандидат юридичних наук, адвокат Андрій Костира, передає УНН.

За його словами, більш суворе покарання за контрабанду стане інструментом для запобігання незаконних схем вивезення з України "дров", які при перетині кордону з ЄС перетворюються в "кругляк".

Також, як зазначив Костира криміналізація контрабанди алкоголю і тютюнових виробів не тільки впливає на дохідну частину бюджету, але і дозволить скоротити рівень цього нелегального бізнесу.

"... оскільки наявність виключно адміністративної відповідальності не є істотним ризиком для контрабандистів. Крім цього, в разі посилення покарання економічну підтримку отримають національні виробники спирту", - написав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишні бізнес-партнери Medoff спробували привласнити і перепродати бренд через офшори

За результатами аудиту міжнародної компанії PricewaterhouseCoopers, завдяки "чорному ринку" бюджет України не отримує більше 12 млрд гривень на рік, зазначив юрист. А за даними Міжнародного валютного фонду, виробництво нелегального алкоголю в Україні становить близько 60% всього ринку, тоді як в інших країнах - не більше 25%.

"Близько половини державних спиртових заводів виробляють нелегальний алкоголь, а 10 з 30 займаються виробництвом контрафактної продукції", - наголосив Костира.

За його словами, в більшості країн світу контрабанда визнана одним з найбільш небезпечних видів злочинів.

"Наприклад, в Ірландії контрабандисту загрожує від 12 місяців до 5 років за гратами, а у Великій Британії - до 7-ми. У Туреччині в 2002 році парламент проголосував за скасування смертної кари за контрабанду, замінивши її довічним ув'язненням. Спійманого в Туреччині контрабандиста судитимуть за турецькими законами, громадянином якої б країни він би не був. А в Румунії можна потрапити до в'язниці за перевезення навіть однієї пачки контрабандних сигарет через "зелений коридор", - розповів юрист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нелегальний алкоголь обходиться Україні в 12 млрд грн на рік

Костира впевнений, що проблему потрібно вирішувати в комплексі.

"Перш за все ввести кримінальну відповідальність за контрабанду алкоголю і тютюнових виробів на кордоні - і тільки потім збільшувати відповідальність за безліцензійну торгівлю через інтернет-магазини, і посилювати контроль за продажем таких товарів неповнолітнім", - резюмував він.

Нагадаємо, за даними видання "Капітал", з України горілчана продукція контрабандою може поставлятися в країни ЄС, зокрема, до Великої Британії.

"Щоб не платити податки, акцизи і всілякі митні платежі, за паперами горілка (зі Львова - ред.) буде продаватися спочатку в Африку в офшорні зони, потім в Литву. Відвантажувати ж її планують відразу в Тракаї (місто в Литві) на величезному логістичному складі. Там вона буде чекати того часу, поки по паперах проведуть операцію, після чого товар "повз лондонську скарбницю" перекочує на полиці британських магазинів. За цей час вартість однієї пляшки контрабандного напою збільшиться в 5 разів - з 4 до 18 фунтів, 14 з яких українські "схемачі" очікують покласти собі в кишеню", - зазначає видання з посиланням на розслідування журналістів, опубліковане в українських ЗМІ.

"Капітал" вказує на можливу причетність до організації такої схеми іноземця Ніла Сміта, відомого в Україні за торішнім гучним скандалом зі спробою рейдерства торгової марки "Medoff".

Як писав УНН, обсяги легального виробництва горілки в Україні скорочуються вже 5 років.

Українські Національні Новини

Економіка