kontroleri-rozpovili-pro-potochnu-situatsiyu-z-achs-v-ukrayini

Контролери розповіли про поточну ситуацію з АЧС в Україні

 • 14234 переглядiв

КИЇВ. 11 липня. УНН. За рік кількість випадків африканської чуми свиней в Україні скоротилася вдвічі. Про це у своєму блозі розповів очільник Держпродспоживслужби Володимир Лапа, передає УНН.

"За І півріччя 2019 року на території 14 областей України виявлено 26 випадків АЧС, що на 52 випадки менше порівняно з аналогічним періодом 2018 року. Динаміка очевидна", - написав він.

Лапа додав, що відомство контролює ситуацію з АЧС в Україні на постійній основі.

"Ми не тільки проводимо моніторинг, передбачений чинними програмами, але і реагуємо на будь-яке повідомлення стосовно можливих захворювань АЧС чи то в медіа, чи у соціальних мережах", - додав він.

Зауважимо, що минулого року в Україні було зафіксовано 145 випадків АЧС. Епідемія завдає колосальних збитків українським свинарям.

При цьому, за даними "Центру підвищення ефективності в тваринництві", за сім років власники господарств отримали менш як 1% від належних грошових компенсацій.

З метою мінімізації збитків фермерів від АЧС, тваринники вимагають від КМУ знизити або тимчасово скасувати податки для свинарів.

А депутат Сергій Тригубенко вважає за необхідне відновлення практики страхування від АЧС в Україні.

У Мінагро з політиком згодні, однак поки так і не змогли запропонувати робочий механізм страхування фермерств від ризику епідемії.

Українські Національні Новини

Економіка