korabel-vms-kitayu-nebezpechno-nablizivsya-do-amerikanskogo-esmintsya-u-pivdenno-kitayskomu-mori

Корабель ВМС Китаю небезпечно наблизився до американського есмінця у Південно-Китайському морі

 • 12681 переглядiв

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. Дії ВМС КНР призвели до небезпечного інциденту за участю китайських есмінців та США у Південно-Китайському морі в минулу неділю. З таким твердженням виступила в понеділок телекомпанія CNN, яка посилається на заяву представника Тихоокеанського флоту ВМС США, передає УНН.

"Китайський есмінець Luyang наблизився до есмінця Decatur в ході небезпечного і непрофесійного маневру поблизу рифа Гейвен у Південно-Китайському морі", - наводить CNN заяву представника Тихоокеанського флоту ВМС США Чарльза Брауна. За його словами, китайський корабель "здійснював серію все більш агресивних маневрів, що супроводжувалися попередженнями на адресу Decatur із закликом покинути район".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КНР звинуватила кораблі США у вторгненні в свої води у спірних островів

Раніше агентство Reuters із посиланням на джерело в Пентагоні повідомило, що в неділю есмінець Decatur ВМС США пройшов на відстані 12 морських миль від штучних островів, створених КНР у Південно-Китайському морі. За даними агентства, есмінець пройшов біля архіпелагу Спратлі (Наньша) в рамках операції "по забезпеченню свободи навігації".

Як стверджував Браун, Luyang наблизився до американського корабля на відстань "у межах 45 ярдів" (трохи більше 41 м), через що членам екіпажу Decatur довелося "зробити маневр, щоб уникнути зіткнення". Браун також підкреслив, що США, незважаючи ні на що, будуть продовжувати здійснювати операції із забезпечення свободи навігації у даному регіоні.

Як раніше інформував УНН, КНР протягом десятиліть веде суперечки із кількома країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону з приводу територіальної приналежності ряду островів у Південно-Китайському морі, на шельфі яких були виявлені значні запаси вуглеводнів. Йдеться перш за все про архіпелаг Сіша (Парасельські острова), островах Наньша (Спратлі) і Хуан’янь (риф Скарборо), на які, в тій чи іншій мірі, претендують Китай, В’єтнам, Бруней, Тайвань, Малайзія та Філіппіни.

За інформацією газети China Daily, в травні Китай у рамках навчань ВВС посадив на аеродромі, розташованому на одному з спірних островів, стратегічний бомбардувальник, здатний нести ядерне озброєння. У Пентагоні тоді повідомили, що мілітаризація спірних островів лише підсилює напруженість у регіоні.

Крім того, КНР активізувала роботи зі створення насипних територій поблизу деяких спірних ділянок. Як стверджують США і Японія, Пекін створив не менше семи штучних островів, які можуть мати подвійне призначення: військовий аеродром, морська база та інше. Пекін подібні звинувачення заперечує, заявляючи, що його діяльність носить виключно мирний характер.

Українські Національні Новини

Новини Світу