koronavirus-zagrozhuye-seksualnomu-zdorovyu-chomu-covid-19-viklikaye-impotentsiyu

Коронавірус загрожує сексуальному здоров’ю: чому COVID-19 викликає імпотенцію

 • 17875 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Дослідження виявили зв'язок між COVID-19 і еректильною дисфункцією. Вчені визначили три фактори, які впливають на можливу появу імпотенції у чоловіків як ускладнення після перенесеного коронавірусу. Про це пише Health.clevelandclinic.org, передає УНН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти страждають від ускладнень COVID-19 навіть при безсимптомному перебігу хвороби

Так, порушення у репродуктивній системі чоловіків, які перехворіли COVID-19, можуть бути викликані трьома головними факторами:

- Порушення у системі кровообігу. Відомо, що серцево-судинна і статева системи нерозривно пов'язані. І коли COVID-19 спричиняє запалення в серці та прилеглих тканинах, це впливає на кровопостачання чоловічого статевого органу.

- Психологічний "постковідний" синдром. Сексуальна активність тісно також пов'язана з психологічним станом. А через те, що COVID-19 регулярно призводить до тривалого погіршення морально-психологічного стану, слабкості, депресії, тривоги, поганого настрою, то це також може призводити до еректильної дисфункції.

- Загальне погіршення самопочуття та стану здоров’я. Еректильна дисфункція як правило є симптомом основної проблеми. Чоловіки зі слабким здоров’ям і хронічними хворобами частіше страждають від проблем сексуального здоров'я.

Ще однією причиною для занепокоєння є потенційне інфікування тестикул коронавірусом у хворих на COVID-19. Дослідники ще не прийшли до висновку, чи має це тривалий ефект і чи впливає на можливість мати дітей.

"Еректильна дисфункція – це чіткий біологічний маркер загального стану фізичного та психічного здоров'я", - підкреслює автор дослідження, професор ендокринології та медичної сексології Емануеле Джаніні.

Разом із тим, експерти вважають, що безсимптомний перебіг COVID-19 не виключає настання небезпечних ускладнень, зокрема й еректильної дисфункції. Задокументовано випадки, коли обстеження людей, у яких не було жодних симптомів, показували пневмонію на КТ, важкі судинні та серцеві ускладнення й інші ускладнення.

Українські Національні Новини

Суспільство