kovidnikh-patsiyentiv-u-stolitsi-ryatuyut-ne-shvl-a-likari-ginzburg

Ковідних пацієнтів у столиці рятують не ШВЛ, а лікарі - Гінзбург

 • 26003 переглядiв

КИЇВ. 5 червня. УНН. З моменту оголошення пандемії коронавірусу (13 березня) і до 31 травня включно, в Києві було зареєстровано 3043 хворих на COVID-19. З них лише 2,3% пацієнтів потребували ШВЛ-терапії. Про це у коментарі УНН розповіла директор Департаменту охорони здоров'я Валентина Гінзбург.

За її словами, у столичних лікарнях “парк” ШВЛ-апаратів нараховує зараз понад 400 шт.

“З 13 березня і до 31 травня включно, на ШВЛ у столиці потребували 72 пацієнти, що складає приблизно 2,3% від загальної кількості зареєстрованих хворих. Це показові цифри. Така статистика підтверджує те, в чому я була абсолютно переконана ще на початку епідемії.

Рятують не апарати штучної вентиляції легень. Рятує вчасне звернення до лікаря, вчасне розпочате лікування. Та, звичайно, професійність медиків, завдання яких – зробити все можливе, щоб не довести пацієнта до підключення ШВЛ. Нашим київським лікарям у більшості випадків, коли є хоч мінімальна така можливість, це вдається", - сказала вона.

Гінзбург уточнила, що за вказаний проміжок часу, рекорд одночасного перебування на апаратах штучної вентиляції легень пацієнтів з ковід у всіх лікарнях столиці був на рівні 8 осіб. А найбільшу кількість хворих на коронавірус пролікували у Київській міській клінічний лікарні №4.

“294 було пацієнтів з ковід та 622 з підозрою”, - зауважила очільниця департаменту.

Нагадаємо, на початку пандемії медики прогнозували, що ШВЛ терапії в середньому можуть потребувати близько 5% пацієнтів, хворих на коронавірус. У деяких країнах цей показник у різні періоди значно перевищував прогнозований.

Загалом, вчені та медики, Китаю, США і Європи сьогодні наголошують на дуже високому відсотку смертності пацієнтів, що вже потрапили на ШВЛ. У Нью-Йорку він, наприклад, становив понад 88%.

Саме тому, зусилля усіх лікарів світу нині спрямовані на пошук шляхів оперативної й дієвої терапії, аби не допускати потрапляння хворих на ШВЛ-апарати.

Українські Національні Новини

Суспільство