kozachenko-nazvala-lyustratsiyu-vimushenim-krokom-z-oglyadu-na-ukrayinski-realiyi

Козаченко назвала люстрацію вимушеним кроком з огляду на українські реалії

 • 11047 переглядiв

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. Україні люстрація була потрібна для того, щоб очистити вітчизняний політикум від скомпрометованих держслужбовців. Про це в ефірі програми "Свобода вибору з Куликовим" заявила ексдиректор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко, передає УНН.

Вона нагадала, що ЗУ "Про очищення влади" було прийнято у 2014 році. І додала, що це був вимушений крок, оскільки склалася відповідна ситуація в країні, коли перші особи держави просто втекли.

"Де в нас таке є, що може втекти з країни Президент, генеральний прокурор, міністр МВС, головний податківець, голова зовнішньої розвідки. Такого немає. І виникає питання - як усунути високопосадовців для того, щоб переглянути їх дії? Вони самі повинні переглядати свої власні дії? Хто повинен провести розслідування?" - заявила Козаченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затягування рішення КС по люстрації спровокує масові оскарження до ЄСПЛ

Крім того, ексчиновник прокоментувала рішення Європейського суду з прав людини щодо п'яти українських люстрованих чиновників.

"Чи очікували ми рішення ЄСПЛ? Так. Чи знали ми, яке воно буде? Ні. Ми з величезною повагою ставимося до суду з прав людини, ми з величезною повагою вивчимо всі доводи, всі 70 сторінок того, що вони говорять", - запевнила Козаченко.

Нагадаємо, у люстраційній справі “Полях та інші проти України” ЄСПЛ одноголосно постановив, що мали місце:

- порушення пункту 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) Європейської конвенції про права людини у зв’язку з тривалістю розгляду по національних справах перших трьох заявників;

- порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції щодо всіх п’яти заявників.

При цьому, у квітні на розгляді в Європейському суді з прав людини перебувало не менше 122 скарг проти України щодо люстрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рішення КСУ щодо люстрації має враховувати українські реалії та закони

За словами експерта РПР з питань конституційної реформи Володимира Шаповала, КСУ має нарешті поставити крапку у люстраційному питанні, або ж взагалі закрити вказане провадження.

Зауважмо, що КСУ продовжує розгляд ЗУ "Про очищення влади" у закритому режимі. Експерти й політики прогнозують, що суд визначиться з цього приводу найближчим часом. При цьому існують думки, що КС скасує лише окремі положення люстрації, зокрема, ті, які перераховані у поданні народних депутатів. 

Українські Національні Новини

Політика