kozhen-tretiy-dityachiy-tabir-v-ukrayini-pratsyuye-z-porushennyam-sanitarnikh-norm

Кожен третій дитячий табір в Україні працює з порушенням санітарних норм

 • 9766 переглядiв

КИЇВ. 19 липня. УНН. З початку оздоровчої кампанії спеціалісти Держпродспоживслужби провели 9,9 тис. перевірок закладів оздоровлення та відпочинку дітей на предмет дотримання ними вимог санітарного законодавства. Про це повідомила начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Алла Григоренко, передає УНН із посиланням на прес-службу Держпродспоживслужби.

"Порушення вимог санітарного законодавства встановлено на майже 3 тис. перевірених об’єктів – на кожному третьому обстеженому", - розповіла вона.

Контролери уточнили, що найвищий відсоток порушень виявлено у Херсонській області (78%), Черкаській (50%), Житомирській (42%), Хмельницькій (48%), Харківській (47%), Вінницькій, Київській, Кіровоградській, Миколаївській областях по 38%.

"Порушення, в основному, стосувалися недостатнього контролю за організацією харчування дітей, недостатнього рівня гігієнічних знань персоналу, порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках, порушення поточності виробничих процесів, порушення технології приготування готових страв, використання заборонених у закладах оздоровлення харчових продуктів, порушення організації питного режиму, недотримання двотижневого перспективного меню, порушення правил зберігання харчових продуктів та добових проб, відсутності документів на продукцію, відсутності маркування обладнання згідно з його функціональним призначенням, браком посуду, мийних та дезінфекційних засобів", - розповіли у Держпродспоживслужбі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харчуванням дітей у столичних школах задоволена лише третина батьків

Контролери уточнили, що з початку оздоровчої компанії було відкрито понад 8,8 тис. закладів оздоровлення та відпочинку, у тому числі 380 закладів оздоровлення.

"З початку кампанії послуги в закладах оздоровлення та відпочинку отримали майже 664 тис. дітей., з яких понад 62 тис. – у закладах оздоровлення, понад 601 тис. дітей - у закладах відпочинку", - йдеться у повідомленні.

З метою приведення закладів у відповідність до вимог посадовими особами Держпродспоживслужби надано:

- 712 приписів та 52 розпорядження керівникам закладів;
- накладено 43 штрафи;
- відсторонено від роботи 66 працівників, що не пройшли періодичний профілактичний медичний огляд;
- 10 разів поінформовано правоохоронні органи про порушення вимог санітарного законодавства.

Нагадаємо, за даними ВООЗ, неякісне харчування щороку забирає життя до півмільйона людей.

За словами народного депутата Сергія Тригубенка, десять років тому в середньому фіксувалося близько 30-50 спалахів масових отруєнь на рік. Сьогодні ж ця цифра досягає значення 200 випадків.

"Маємо збільшення мінімум у 4 рази. І ця статистика підтверджує, що обрана Україною модель адміністрування продуктового ринку просто не працює", — сказав політик, зауваживши, що ситуація зміниться лише тоді, коли "запрацює принцип особистої відповідальності".

Українські Національні Новини

Суспільство