kraly-ridkisni-knyhy-pushkina-iz-bibliotek-yevropy-u-hruzii-zatrymaly-chotyrokh-liudei

Крали рідкісні книги пушкіна із бібліотек Європи: у Грузії затримали чотирьох людей

 • 48951 переглядiв

У Грузії затримали чотирьох осіб за крадіжку рідкісних книг 19 століття вартістю сотні тисяч євро з бібліотек по всій Європі у складі організованої злочинної групи.

Четверо людей затримано в Грузії за звинуваченням у крадіжці рідкісних книг із бібліотек країн Європи. Про це сьогодні на брифінгу повідомив перший заступник генпрокурора Грузії Бакур Абуладзе, передає УНН із посиланням на "Новини Грузія".

"Слідством встановлено, що на початку 2022 року громадяни Грузії сформували організоване злочинне угруповання з метою таємного заволодіння дорогими книгами різних авторів XIX століття для їх подальшої реалізації", - сказав він.

Постраждали бібліотеки Німеччини, Латвії, Литви, Польщі, Франції, Чехії, Швейцарії та Естонії.

Злочинці діяли за заздалегідь продуманою схемою. З підробленими посвідченнями вони приходили до бібліотек, виписували книги класиків, змінювали їх на підроблені екземпляри, а оригінальні видання забирали з собою.

Таким чином, у 2022-2023 роках обвинувачені вкрали книги, які на чорному ринку коштували кілька сотень тисяч євро.

У рамках кримінальної справи в Грузії провели обшуки десятків осіб, їхніх будинків та місць, де продавали видання. Вилучено готівку у великому розмірі, сотні книг, у тому числі французька книга XIX століття. Її вкрали з Національної бібліотеки Франції у Парижі.

Співробітники генпрокуратури та МВС Грузії вели розслідування за сприяння колег із Литви, Франції, Швейцарії, а також Європолу та Євроджасту.

Кримінальну справу порушено за статтею КК Грузії "крадіжка, вчинена організованою групою у великому розмірі". Покарання за цей злочин - позбавлення волі на строк від 6 до 10 років.

Як раніше повідомляли ЗМІ, насамперед угрупування полювало за прижиттєвими виданнями російських класиків. Вкрадені були, зокрема, книги Олександра Пушкіна та Миколи Гоголя.

Поряд із фінансовим мотивом, журналісти побачили у справі політичний відтінок. У цьому контексті вони говорили про масштабну операцію щодо повернення літературних реліквій до росії.