krayini-ta-organizatsiyi-yes-vzhe-nadali-blizko-16-mln-yevro-dopomogi-ukrayini-borrel

Країни та організації ЄС вже надали близько 16 млрд євро допомоги Україні - Боррель

 • 773702 переглядiв

КИЇВ. 11 травня. УНН. На сьогодні сумарна допомога країн-членів Євросоюзу та європейських організацій Україні складає близько 16 мільярдів євро. Про це заявив Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель під час European Business Forum, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Я пригадую, як розмовляв зі своїм колегою і сказав: "Дивіться, у нас є фонд, і за допомогою цього фонду ми надаємо зброю партнерам по всьому світу, навчаємо їхніх війська... Чому ми не можемо зробити це для України?" Мені відповіли: "Бо в Україні війна".

Пам'ятаю, я почав робити пропозиції, і вони прийшли з пропозицією виділити 50 мільйонів євро. А я кажу: "Ви жартуєте чи що?" І одразу ми прийняли рішення надати перший транш у 500 мільйонів. А сьогодні ми наблизилися до 6 мільярдів. А разом країни-члени плюс інституції ЄС надали близько 16 мільярдів євро підтримки України", - сказав головний дипломат ЄС.

Деталі

Боррель повідомив, що на сьогодні країни Євросоюзу в рамках місії з навчання українських військовослужбовців (EUMAM) підготували понад 17 тисяч українських військових, а до кінця навчальної місії буде підготовлено близько 30 тисяч. Він додав, що ЄС також надав Україні боєприпаси.

"Ми надали багато боєприпасів, я не буду називати конкретні цифри, але це багато. І ми маємо мету забезпечити 1 мільйон боєприпасів 155-мм калібру. З 9 лютого, коли ми запустили поставки для забезпечення боєприпасами, ми поставили понад 1000 ракет", - наголосив він.

Головний дипломат ЄС зауважив, що ця кількість припасів "недостатня", тому він закликав країни-члени ЄС надати більше зі своїх запасів, "з того, що вони вже мають".

"Вони відправлятимуть їх (боєприпаси, - ред.) в Україну, а потім наша промисловість вироблятиме більше, щоб відновити запаси", - підсумував він.

Нагадаємо

Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель висловив думку, що війна закінчиться досить швидко, якщо країни Заходу перестануть надавати підтримку Україні. Однак, "мир", який настане після цього буде жахливим.

Українські Національні Новини

Політика