krayini-zakhodu-i-yaponiya-zaklikali-kitay-pripiniti-zatrimannya-uyguriv

Країни Заходу і Японія закликали Китай припинити затримання уйгурів

 • 10209 переглядiв

КИЇВ. 11 липня. УНН. Майже два десятка країн закликали Китай припинити масові затримання етнічних уйгурів в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі на заході країни. Заклик міститься в колективному зверненні, направленому до Ради ООН з прав людини, повідомляє УНН з посиланням на "Голос Америки", Reuters і його джерела.

За даними експертів ООН і активістів, зараз в цьому віддаленому регіоні на заході Китаю в центрах утримання під вартою перебувають щонайменше мільйон уйгурів і людей, які сповідують іслам. Китайська влада заявляє про те, що затримані перебувають в "навчальних центрах" щодо викорінення екстремізму, де їх нібито навчають новим навичкам і професіям.

Безпрецедентний лист на ім'я президента Ради ООН з прав людини підписали постійні представники 22 країн, серед яких - Австралія, Канада, Японія і ціла низка європейських держав. США вийшли зі складу РПЛ ООН в минулому році.

Незважаючи на вимоги активістів і захисників прав людини, лист не є офіційною заявою з тих, що зачитуються публічно на засіданнях Ради. Це пояснюється побоюваннями з приводу можливої політичної чи економічної реакції Китаю, кажуть дипломати. "Це - перша колективна відповідь з приводу Сіньцзяня ... Ідея резолюції не розглядалася", - сказав в інтерв'ю Reuters західний дипломат.

Нагадаємо, Китай блокує участь країн в конференції щодо ситуації з уйгурами.

Українські Національні Новини

Новини Світу