kremin-vistupiv-proti-nardepiv-yaki-khochut-skasuvati-shtrafi-za-porushennya-movnogo-zakonu

Кремінь виступив проти нардепів, які хочуть скасувати штрафи за порушення мовного закону

 • 12804 переглядiв

КИЇВ. 11 лютого. УНН. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виступив проти ініціатив окремих нардепів, які хочуть позбавити державу інструментів покарання за порушення мовного закону. Про це повідомляє УНН з посиланням на сторінку в Facebook Уповноваженого із захисту державної мови.

Цитата:

“Я виступаю категорично проти ініціатив окремих парламентарів, які в будь-який спосіб хочуть зробити зі штрафів якусь таку велику біду, яка насувається на Україну. Більше того, з’являються історії про так званих “мовних інспекторів”, яких насправді не існує та інші "страшилки". Держава, яка відповідно до Конституції гарантує розвиток і функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, повинна мати дієві інструменти покарання злісних порушників прав громадян”, - сказав Тарас Кремінь.

Деталі

Він зазначив, що відповідно до статті 57 мовного закону, яка вже вступила в дію, штраф може бути накладений Уповноваженим лише в тому випадку, якщо на вимогу усунути порушення ми отримуємо відмову, і таке порушення фіксується повторно протягом року. Тоді можуть скласти відповідний протокол, який може бути оскаржений в судовому порядку.

“Станом на сьогодні, мною як Уповноваженим не накладено жодного штрафу, як і не зафіксовано жодного злісного порушника, який би вперто та системно порушував права громадян України. Всі надіслані нами на адресу фізичних чи юридичних осіб вимоги про усунення порушень мовного законодавства, в тому числі за результатами проведених заходів державного контролю, були виконані”, - додав омбудсмен.

Доповнення

Омбудсмен отримав 325 скарг через обслуговування не державною мовою.

З 16 січня 2021 року набула чинності стаття закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка передбачає перехід усієї сфери обслуговування на українську мову. Порушення таких норм означатимуть для закладів адміністративні штрафи — від 200 до 700 неоподатковуваних мінімумів (від 3400 до 11 900 грн). Ці зміни набудуть чинності лише у липні 2022 року.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь роз'яснив, як діяти, якщо вас не хочуть обслуговувати українською.

Українські Національні Новини

Політика