kreml-posylyv-sproby-destabilizatsii-moldovy-vykorystovuiuchy-prorosiiskykh-diiachiv-isw

кремль посилив спроби дестабілізації Молдови, використовуючи проросійських діячів - ISW

 • 105938 переглядiв

москва намагається дестабілізувати молдовську демократію і суспільство, використовуючи проросійських діячів, таких як глава Гагаузії Євгенія Гуцул, щоб створити умови для потенційної російської агресії проти Молдови.

Для створення умов потенційної агресії рф проти Молдови, москва намагається дестабілізувати демократію й суспільство країни, використовуючи проросійських діячів, зокрема проросійську керівницю автономного регіону Гагаузія та її коментарі для росЗМІ про нібито румунський контроль молдавського уряду.

Про це передає УНН із посиланням на новий звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Деталі

Згідно з висновками ISW, нещодавнє інтерв’ю керівниці молдовського автономного регіону Гагаузія Євгенії Гуцул російському державному телебаченню, ймовірно, спрямоване на встановлення умов для виправдання потенційної майбутньої російської агресії проти Молдови. Ключова аудиторія цього інтерв’ю – мешканці молдовського автономного регіону Гагаузія, проросійська сепаратистська республіка Молдови Придністров’є та "інші проросійські регіони Європи".

Пов’язана із Кремлем губернатор Гагаузії під час інтерв’ю російському державному телеканалу "Первый канал", натякнула, що румунські чиновники контролюють молдавський уряд, що якщо Гагаузія почне процес відділення від Молдови, буде реакція не лише молдовського уряду в Кишиневі, а й Бухареста. Гуцул стверджувала, що влада Молдови може відповісти на відокремлення Гагаузії "гучними, погрозливими заявами" або розгорнути війська в Гагаузії та стверджувала, що об’єднання Молдови та Румунії буде "смертю" Молдови та молдовської мови та культури.

Слід зазначити, що Міністерство закордонних справ (мзс) росії та офіційні особи мзс нещодавно натякнули, що західні країни якимось чином керують політикою національної безпеки уряду Вірменії, а також стверджували, що Фінляндія "втратила незалежність у прийнятті зовнішньополітичних рішень" після свого вступу до НАТО. Раніше кремль, - щоб підірвати український суверенітет і виправдати вторгнення росії в Україну, - робив подібні неправдиві заяви про те, що НАТО контролює Україну та використовує Україну, щоб погрожувати росії.

Нагадаємо

Понад 2200 військовослужбовців з 12 країн-членів і партнерів НАТО візьмуть участь у навчаннях "Морський щит - 24", що відбудуться в Румунії з 8 до 21 квітня і включатимуть морські і річкові операції в Чорноморському регіоні.

На думку заступника генерального секретаря Північноатлантичного альянсу, НАТО має відігравати сильнішу координуючу роль у підтримці України, не стаючи при цьому стороною у війні, пам'ятаючи про ризик масштабної війни між НАТО і росією.

09.04.24, 09:05 • [views_0]