kreml-shkoduye-pro-vidmovu-vid-zaproponovanogo-samitu-rosiya-yes

Кремль "шкодує" про відмову від запропонованого саміту Росія-ЄС

 • 22089 переглядiв

КИЇВ. 25 червня. УНН. Кремль в п'ятницю заявив, що "шкодує" про рішення лідерів ЄС відхилити пропозицію Німеччини і Франції про відновлення зустрічей на вищому рівні з президентом Росії Володимиром Путіним. Про це прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив журналістам, передає УНН з посиланням на федеральне агентство ТАСС.

Цитата

"Президент Путін був і залишається зацікавленим у встановленні робочих відносин між Москвою і Брюсселем", - заявив журналістам Дмитро Пєсков.

Деталі

Пєсков сказав, що такі країни, як Польща та країни Прибалтики, "часто безпідставно говорять" про загрозу з боку Росії.

Контекст

Лідери ЄС заявили в п'ятницю, що вони відхилили пропозицію канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона, зроблену після зустрічі президента США Джо Байдена з Путіним минулого тижня, спрямованої на зниження напруженості у відносинах двох країн.

Рішення блоку з 27 країн викликало запеклий опір з боку держав-членів, особливо в Східній Європі, стурбованих агресією Москви.

Останній саміт глав ЄС і Путіна відбувся на початку 2014 року, всього за кілька місяців до того, як Росія анексувала Крим.

Київ також виступив проти відновлення самітів: міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив в п'ятницю, що Україна хотіла б почути пояснення від Парижа і Берліна з приводу їх ініціативи.

Москва знаходиться в конфлікті з рядом західних столиць після недавнього нарощування російських військ на кордонах України та серії шпигунських скандалів, які привели до висилки дипломатів.

Лідери ЄС заявили, що вони "відкриті для вибіркової взаємодії" з Москвою в областях, які відповідають інтересам блоку, таких як зміна клімату, охорона здоров'я, ядерна угода з Іраном і конфлікти в Сирії та Лівії.

Відносини між Москвою і Вашингтоном також були натягнутими, досягнувши найнижчої точки з моменту закінчення холодної війни.

Українські Національні Новини

Новини Світу