kreml-zaperechuye-plani-vtorgnennya-v-ukrayinu-ta-zayavlyaye-pro-zagrozu-nato

Кремль заперечує плани вторгнення в Україну та заявляє про загрозу НАТО

 • 23443 переглядiв

КИЇВ. 12 листопада. УНН. Кремль відкинув звинувачення про те, що нарощування його військ поблизу України відображає агресивні наміри Москви, заявивши, що Росія повинна забезпечити свою безпеку у відповідь на ймовірні загрози НАТО. Про це пише УНН з посиланням на ТАСС.

Деталі

Речник Кремля Дмитро Пєсков відкинув повідомлення західних ЗМІ про наміри Москви вторгнутися в Україну як "пусту і необґрунтовану спробу розпалити напруженість".

"Росія нікому не загрожує, - сказав Пєсков під час селекторної наради з журналістами. - Переміщення військ по нашій території не повинно викликати ніякого занепокоєння".

Пєсков наголосив, що Росія повинна захищати свою безпеку на тлі "збільшення провокацій" біля її кордонів. Він вказав на розгортання військово-морських сил США в Чорному морі та все частіші польоти розвідувальних служб США та НАТО.

Міністерство оборони Росії назвало розгортання американських військових кораблів USS Mount Whitney і USS Porter, які зайшли в Чорне море минулого тижня, "загрозою регіональній безпеці та стратегічній стабільності".

"Ми вживаємо заходів для забезпечення нашої безпеки, коли наші опоненти здійснюють зухвалі дії поблизу наших кордонів, - сказав Пєсков. - Ми не можемо залишатися байдужими до цього, ми повинні бути насторожі".

На запитання в четвер, чи планує Росія вторгнутися в Україну, заступник російського посла в ООН Дмитро Полянський відповів, що вона "ніколи не планувала, ніколи не робила і ніколи цього не робитиме, якщо нас не спровокує Україна чи хтось інший".

Контекст

Минулого тижня Україна заявила, що Росія розмістила десятки тисяч військових неподалік від кордонів після проведення військових навчань у спробі чинити подальший тиск.

Міністерство оборони України стверджує, що близько 90 тисяч російських військовослужбовців дислокуються неподалік кордону та на підконтрольних бойовикам районах на сході України. Зазначається, що підрозділи 41-ї російської армії залишаються в Єльні, місті приблизно в 260 кілометрах на північ від українського кордону.

Доповнення

Держсекретар США Ентоні Блінкен цього тижня у Вашингтоні запевнив міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу, що відданість США безпеці та територіальній цілісності України є "залізною".

Повідомлення про нарощування російських військ поблизу України також викликали занепокоєння в Європейському Союзі.

Раніше цього тижня президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн після обговорення цього питання з президентом США Джо Байденом заявила, що "ми повністю підтримуємо територіальну цілісність України".

Речник Європейської комісії Петер Стано заявив журналістам у п'ятницю, що блок обговорює ситуацію з партнерами, включаючи США та Велику Британію, додавши, що "інформація, яку ми зібрали наразі, викликає досить велику тривогу".

Українські Національні Новини

Новини Світу