krimski-tatari-sogodni-vidznachayut-den-pamyati-nomana-chelebidzhikhana

Кримські татари сьогодні відзначають день пам’яті Номана Челебіджіхана

 • 45882 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. 23 лютого 1918 року у Севастопольській в’язниці без суду і слідства розстріляли кримськотатарського діяча Номана Челебіджіхана, у зв’язку з чим кримські татари щорічно проводять пам’ятні заходи в цей день. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу представництва Президента України в Автономній Республіці Крим.

"23 лютого 1918 року у Севастопольській в’язниці без суду і слідства був розстріляний 33 річний Номан Челебіджіхан, провідний діяч кримськотатарської історії, перший демократично обраний Таврійський муфтій, голова Кримськотатарського національного уряду в 1917–1918 років, письменник, поет, автор національного гімну кримськотатарського народу. Цією жертвою радянський режим відкрив низку злочинів проти кримськотатарського народу, апогеєм яких стали трагічні події депортації 1944 року. І сьогодні російська окупаційна влада у Криму "старанно" продовжує утиски та переслідування кримських татар. Та незламним є народ у прагненні волі та боротьби за свою землю. Кримські татари щорічно проводять пам’ятні заходи цього дня", - йдеться у повідомленні.

Зокрема вказано, що 23 лютого 2020 року у Києві в Національній бібліотеці імені Ярослава Мудрого відомі українські і кримськотатарські історики розповідатимуть про життя Номана Челебіджіхана та відбудеться перегляд відеофільму про його діяльність.

"Також пройде щорічна благодійна акція "Рука допомоги", зібрані кошти будуть спрямовані на підтримку дітей політичних в'язнів Кремля", - вказано у повідомленні.

Нагадаємо, окупаційна прокуратура Криму вручила застереження "про неприпустимість екстремізму" сестрі Джемілєва.

Українські Національні Новини

Суспільство