krizi-nemaye-kintsya-premyer-ministr-iraku-zavershiv-drugiy-raund-peregovoriv

Кризі немає кінця: прем'єр-міністр Іраку завершив другий раунд переговорів

 • 187448 переглядiв

КИЇВ. 5 вересня. УНН. Тимчасовий прем'єр-міністр Іраку скликав у понеділок другий раунд переговорів з лідерами країни, спрямований на врегулювання політичної кризи, що триває, між суперниками шиїтського блоку. Про це пише УНН з посиланням на АР.

Деталі

Учасники домовилися сформувати технічний комітет для розробки дорожньої карти, щоб знайти точки дотику та провести дострокові вибори.

Контекст

Духовний лідер Іраку Муктада аль-Садр та його політичні суперники, які підтримує Іран та шиїтські угруповання, перебувають у розбіжностях після минулорічних парламентських виборів. Аль-Садр отримав найбільшу частку місць у жовтневому голосуванні, але не зміг сформувати уряд більшості. Він зажадав дострокових виборів та розпуску парламенту.

Його підтримувані Іраном суперники з Рамкової координації, альянсу, що складається переважно з партій шиїтів, в принципі згодні на проведення дострокових виборів, але не згодні з механізмом. Аль-Садр вимагає, щоб судова влада розпустила законодавчий орган, але його суперники наполягають на тому, щоб для цього було скликано парламент. Вони також не згодні з чинним законом про вибори, який регулюватиме вибори та до якого Координаційна структура хоче внести поправки.

Прихильники Аль-Садра штурмували будівлю парламенту 30 липня, щоб перешкодити суперникам сформувати уряд. З того часу процес формування уряду зупинився.

Прем'єр-міністр Аль-Кадімі, який провів перший раунд переговорів 17 серпня, пригрозив піти у відставку, якщо політичні блоки не зможуть знайти рішення, яке посилить кризу. Виконувач обов'язків міністра фінансів Іраку подав у відставку минулого місяця.

Додамо

Прихильники Аль-Садра зіткнулися з іракськими силами безпеки минулого тижня. Щонайменше 30 іракців загинули та понад 400 отримали поранення під час бойових дій. Бойові дії різко припинилися, коли Аль-Садр наказав своїм прихильникам відступити.

Українські Національні Новини

Новини Світу