krypta-riativne-kolo-chy-ryzykovanyi-instrument-rozmova-z-marynoiu-tenditnoiu

Крипта: рятівне коло чи ризикований інструмент? Розмова з Мариною Тендітною

 • 387 переглядiв

Криптовалюта як стиль життя

Вона — молода, сучасна та амбітна. І вона вірить у криптовалюту. Марина Тендітна — яскравий приклад того, як звичайна людина може досягти успіху у світі криптовалют. Говоримо про секрети криптосвіту, його переваги та популярність серед українців. Поїхали!

Марино, скажу відверто, не кожного дня зустрічаю людей, які добре знаються на крипті. З чого ви починали? І що вас підштовхнуло до криптосвіту?

Цікавість. Скажу вам чесно, це був експеримент, до того ж дуже бентежний. Ще в студентські роки я разом з одногрупниками почала купувати і продавати різні монети в надії заробити. Тоді це було все дуже незрозуміло, але в колі моїх знайомих всі це робили, і я купила біткоїн за $150. Декілька років ринок залишався на місці і майже не рухався. Це було справжнє розчарування, але кошти не виводила, чекала і паралельно займалася девелоперством.

І тут стався 2017 рік, який перевершив очікування всіх гравців ринку. Відтоді я почала серйозніше досліджувати інші криптовалюти, такі як Ethereum, Litecoin та Ripple. Я інвестувала невеликі суми в різні монети, і деякі з них принесли мені значний прибуток.

Але були й невдачі. Дуже значні, які вдарили по моєму гаманцеві. Деякі монети знецінились, і я втратила частину своїх коштів.

Чому саме криптовалюта? У перші роки існування крипти до неї ставилися скептично. Чи у вас не було страху втратити свої інвестиції?

Звичайно, страх втратити кошти був, адже криптовалютний ринок дуже мінливий. Проте після 2017 року я почала вивчати цю сферу докладніше. Щодня перевіряла тренди, читала великі аналітичні статті, складала схеми. І така регулярна робота привела мене до стабільності.

Протягом 2021 року біткоїн значно зріс. Чи означає це, що недовіру до криптовалюти подолано? Чи можливий знову відкат назад?

Зростання біткоїна у 2021 році свідчить про те, що крипта стає все більш популярною та визнаною. Думаю, для багатьох із нас показовим було те, що Tesla інвестувала $1,5 мільярда в Bitcoin. Для переважної більшості людства зрозуміло, що Ілон Маск і його команда точно знаються на технологіях.

Так, крипторинок нестійкий, і відкати можливі. Проте я вважаю, що крипта вже міцно зайняла своє місце у світі фінансів, і її популярність буде лише зростати. Нові технології — це революція у світі фінансів. Вона вже змінює те, як ми використовуємо та зберігаємо гроші.

За даними глобальної сервісної ІТ-компанії Triple-A, українці у 2021 році виявилися одними з найбільших поціновувачів крипти. Як ви можете пояснити таку популярність крипти саме серед українців?

Українці — це синонім слів "прогрес", "технології" та "сервіс". Я побувала в багатьох країнах, у деяких жила по декілька місяців, і точно знаю про що говорю. У нас найпотужніші команди айтівців, тому інновації втілюються миттєво. Візьмімо до прикладу те, що в Києві можна розплатитися за проїзд у тролейбусі або метро через смартфон. Цей сервіс працює вже кілька років. А в деяких європейських країнах за проїзд до цих пір платять монетками, хоча це Європа.

Тому не дивно, що в Україні багато людей цікавляться криптою: майнінгом або трейдингом. Крипта надає багато переваг, а головне — можливість заробити. Без суттєвих інвестицій. Тобі не потрібно закуповувати товар, платити за оренду приміщень, за рекламу тощо. Твої гроші під твоїм контролем у будь-який момент. Тому так, Україна — серед лідерів у світі за індексом прийняття криптовалюти, і я цим пишаюся.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Цей день став поворотним моментом для України. В умовах цієї трагедії, коли багато людей втрачають роботу та заощадження, якою може бути реальна користь крипти для простих людей? Чи дійсно вона може бути рятівним колом, чи це лише ризикований інструмент для інвесторів?

Повномасштабне вторгнення стало поворотним моментом не лише для України, але й для світу криптовалют. За перші місяці вторгнення українці отримали понад $100 мільйонів донатів у крипті. Ці цифри свідчать про те, що криптовалюта — це не просто технологія майбутнього, а й реальний інструмент, який може допомогти людям у найскладніші часи. Ці кошти стали порятунком для людей, які втратили домівки, роботу та можливість жити нормальним життям.

Так, але як можуть українці використати крипту під час війни?

Список дуже і дуже великий та досить очевидний. Крипта дає можливість зберігати заощадження в безпечному місці. Якщо ваші родичі чи близькі вимушено переїхали за кордон, ви можете за секунди переказати їм кошти. Або, навпаки, ви можете отримувати допомогу з-за кордону. І все це без жодних втрат на конвертації, банківські сервіси тощо. Звичайно, криптою зручно фінансувати волонтерські та гуманітарні проєкти.

Технології блокчейну, криптовалюта — це все інформація досить важка для сприйняття. Ви могли б простими словами сказати, в чому крутість крипти? І чому важливо спробувати?

По-перше, це доступно для кожного. Потрібен лише комп'ютер чи телефон та бажання вивчати нову сферу. І не треба боятися мінливості ринку. Адже це те, що може зіграти вам на користь. Тобто, купуючи монету, наприклад, за два тижні або за рік ви можете отримати значний прибуток. По-друге, вам не потрібні мільйони, щоб розпочати. Візьміть до прикладу будь-який бізнес, він потребує початкового капіталу. А у криптобізнесі ваша інвестиція може бути незначною. По-третє, ви контролюєте власні кошти. Вони в безпеці й не можуть бути заблоковані.

Крипта дарує свободу від нестабільних банківських установ і захищає ваші заощадження від інфляції та економічної нестабільності. Крипта дарує свободу працювати де хочеш і звідки хочеш. Крипта дарує свободу жити життя, про яке мрієш.

Тому просто не бійтеся нового. За криптою — майбутнє.

Популярні

Новини по темі

Українки стали чемпіонками світу з пляжного волейболу

 • 299675 переглядiв

МХП передав подарунки для 200 сімей дітей з інвалідністю

 • 285614 переглядiв

В Україну доставили 400 тис. доз вакцини Pfizer

 • 270783 переглядiв

Кривий Ріг обстріляли зі “Смерчу”

 • 194811 переглядiв

В Маріуполі окупантам роздають квартири за хабарі – радник мера

 • 122704 переглядiв