ksu-oprilyudniv-visnovok-pro-pereymenuvannya-dnipropetrovskoyi-oblasti

КСУ оприлюднив висновок про перейменування Дніпропетровської області

 • 10439 переглядiв

КИЇВ. 3 квітня. УНН. Конституційний суд України оприлюднив висновок щодо перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу суду.

Так, КСУ в ході закритого засідання у вівторок, 2 квітня, визнав, що законопроект про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області) таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

У КСУ встановили, що запропонована у законопроекті зміна до частини другої статті 133 Конституції України стосується власної назви однієї з областей України як одиниці системи адміністративно-територіального устрою України, не передбачає скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина, не спрямована на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. Отже, є такою, що відповідає вимогам частини першої статті 157 Конституції України.

Крім того, пункт 2 у законопроекті не передбачає скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина, не спрямований на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. Отже, є таким, що відповідає вимогам частини першої статті 157 Конституції України.

"Конституційний Суд України констатує, що на час надання ним цього висновку рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного або надзвичайного стану за процедурою, визначеною Конституцією України, не ухвалено, тому юридичних підстав, які б унеможливлювали внесення змін до Конституції України, немає. З огляду на викладене Конституційний Суд України вважає, що Законопроект відповідає вимогам частини другої статті 157 Конституції України", - зазначили у суді.

За статтею 158 Конституції України проект закону про внесення змін до Конституції України, який Верховна Рада розглядала, і закон не був прийнятий, може бути поданий до Ради не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту (частина перша). Верховна Рада протягом строку своїх повноважень не може двічі змінювати одні й ті самі положення Конституції України (частина друга).

"У Висновку зазначається, що Верховна Рада України протягом року Законопроект не розглядала та протягом строку своїх повноважень не змінювала положення частини другої статті 133 Конституції України. Отже, Законопроект відповідає вимогам статті 158 Конституції України", - зазначили у КСУ.

"З огляду на наведене Конституційний Суд України констатує, що Законопроект відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України", - додали в суді.

Висновок КСУ є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Як повідомляв УНН, КСУ дозволив перейменувати Дніпропетровську область на Січеславську.

Нагадаємо, 14 лютого до Конституційного Суду України надійшло конституційне звернення Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності закону про внесення змін до Конституції щодо перейменування Дніпропетровської області у Січеславську.

7 лютого парламентарі підтримали законопроект про внесення змін до Конституції щодо перейменування Дніпропетровської області у Січеславську 9310-І. Рішення підтримали 240 народних депутатів.

Українські Національні Новини

Політика