ksu-pochav-rozglyad-skargi-schodo-perekhodu-obovyazkiv-viplati-ipoteki

КСУ почав розгляд скарги щодо переходу обов’язків виплати іпотеки

 • 10361 переглядiв

КИЇВ. 11 квітня. УНН. Конституційний суд України почав розгляд справи за конституційною скаргою щодо відповідності Конституції України положень частин першої, другої статті 23 Закону України "Про іпотеку". Про це повідомив відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу, передає УНН.

Так, сьогодні Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочала розгляд справи за конституційною скаргою Дерменжи Андрія Вікторовича щодо конституційності положень частин першої, другої статті 23 Закону України "Про іпотеку" від 5 червня 2003 року № 898–IV.

Як зазначив суддя-доповідач, Дерменжи звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням щодо перевірки на відповідність положенням частин першої, другої, четвертої, п’ятої статті 41 Конституції України положень частин першої, другої статті 23 Закону, які застосовані в остаточному судовому рішенні у його справі – ухвалі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 7 листопада 2016 року.

У статті 23 Закону передбачено, що у разі переходу права власності (права господарського відання) на предмет іпотеки від іпотекодавця до іншої особи, у тому числі в порядку спадкування чи правонаступництва, іпотека є дійсною для набувача відповідного нерухомого майна, навіть у тому випадку, якщо до його відома не доведена інформація про обтяження майна іпотекою (частина перша); особа, до якої перейшло право власності на предмет іпотеки, набуває статус іпотекодавця і має всі його права і несе всі його обов’язки за іпотечним договором у тому обсязі і на тих умовах, що існували до набуття ним права власності на предмет іпотеки (частина друга).

Суб’єкт права на конституційну скаргу зазначає, що внаслідок застосування судами України оспорюваних положень Закону зазнало порушення його конституційне право власності на житло.

Велика палата Конституційного Суду України завершила розгляд справи на відкритій частині пленарного засідання та перейшла до закритої частини пленарного засідання для ухвалення рішення у справі.

Головував на пленарному засіданні голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук.

Нагадаємо, у 2019 році розвиток іпотеки багато в чому буде залежати від розвитку спільних програм з кредитування покупки житла на первинному ринку між забудовниками і комерційними банками.

Українські Національні Новини

Економіка