ksu-poprosili-pereviriti-konstitutsiynist-zaboroni-suddi-buti-kandidatom-na-viborakh

КСУ попросили перевірити конституційність заборони судді бути кандидатом на виборах

 • 7993 переглядiв

КИЇВ. 19 квітня. УНН. До Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 51 народного депутата України, у якому суд попросили перевірити на конституційність прописане у законі "Про судоустрій і статус суддів" щодо неможливості судді бути кандидатом на виборні посади в органах державної влади (крім судової) та органах місцевого самоврядування, а також брати участь у передвиборчій агітації. Про це УНН повідомили у прес-службі КСУ.

"18 квітня до КСУ надійшло конституційне подання 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України другого речення частини четвертої статті 54, частини дев’ятої статті 56 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 2 червня 2016 року №1402–VІІІ", - йдеться у повідомленні.

Наразі конституційне подання у суді перебуває на етапі опрацювання Секретаріатом КСУ.

Додамо, у другому реченні частини четвертої статті 54 закону "Про судоустрій і статус суддів" вказано, що "перебуваючи на посаді, суддя не може бути кандидатом на виборні посади в органах державної влади (крім судової) та органах місцевого самоврядування, а також брати участь у передвиборчій агітації".

У поданні до КСУ автори вказують: "Вважаємо, що вищенаведене положення не відповідає Конституції України... Вказане положення статті 54 закону №1402-VIII не відповідає вимогам частини третьої статті 22 Конституції України, оскільки скасовує право суддів бути обраними на виборну посаду".

Що стосується частини дев’ятої статті 56 закону, то у ній йдеться про те, що "суддя до звільнення з посади або припинення його повноважень не може бути нагороджений державними нагородами, а також будь-якими іншими нагородами, відзнаками, грамотами. Суддя може бути нагороджений державними нагородами лише за проявлену ним особисту мужність і героїзм в умовах, пов’язаних із ризиком для життя".

Нагадаємо, раніше КСУ визнав конституційним президентський законопроект про зняття недоторканності.

Українські Національні Новини

Політика