ksu-vidmoviv-u-vidkritti-provadzhennya-schodo-konstitutsiynosti-zakonu-pro-amnistiyu-aktivistiv-maydanu

КСУ відмовив у відкритті провадження щодо конституційності закону про амністію активістів Майдану

 • 17864 переглядiв

КИЇВ. 18 листопада. УНН. Конституційний Суд відмовив у відкритті провадження за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо відповідності конституційності закону “про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України”. Про це повідомляє УНН з посиланням на рішення КСУ та коментар представниці Верховної Ради у Суді, народного депутата Ольги Совгирі.

Цитата

“На засіданні Великої палати також постановлено Ухвалу про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України Закону України „Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України“, - повідомили у КСУ 18 листопада.

Деталі

Зі слів Совгирі, подання було подано до Суду ще 02.06.2020 року і з того часу Суд більше року вирішував чи розглядати цю справу по суті.

Так, згаданим законом передбачалось звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які були учасниками масових акцій протесту, що розпочалися 21 листопада 2013 року (події, пов’язані із Революцією гідності).
У конституційному поданні зазначалось, що цим законом порушувались засади рівності всіх перед законом. Також стверджувалось, що ухваливши цей закон Верховна Рада вийшла за межі своїх повноважень, втрутившись у повноваження судів загальної юрисдикції шляхом "вчинення тиску на окремих суддів, які розглядають дану категорію справ".

Раніше колегія суддів Конституційного Суду відмовила у відкритті провадження в цій справі. Згідно із Законом "Про Конституційний Суд України" в такому разі питання про відкриття провадження вирішує Велика палата КСУ.

Українські Національні Новини

Політика