ksu-vizmetsya-za-zmini-do-konstitutsiyi-schodo-prezidentskikh-povnovazhen-schodo-nabu-i-dbr

КСУ візьметься за зміни до Конституції щодо президентських повноважень щодо НАБУ і ДБР

 • 10770 переглядiв

КИЇВ. 22 жовтня. УНН. Завтра, 23 жовтня, Велика палата Конституційного Суду України розпочне розгляд справи щодо змін до Конституції України стосовно повноважень Президента утворювати регуляторні органи, НАБУ, призначати та звільняти з посад директорів НАБУ та ДБР. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу КСУ.

"23 жовтня о 14.30 Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі усного провадження розпочне розгляд справи за конституційним зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до статті 106 КУ (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора НАБУ і Директора ДБР) реєстр. № 1014 вимогам статей 157 і 158 КУ", - йдеться в повідомленні.

Додамо, що ВРУ 3 вересня 2019 року звернулася до КСУ з клопотанням надати висновки щодо відповідності законопроекту №1014 вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 106 Конституції України, доповнивши її частину першу пунктами 11-1 та 12-1 такого змісту:

- утворює відповідно до закону НАБУ, призначає на посади та звільняє з посад у порядку, визначеному законами України, Директора НАБУ і Директора ДБР;

- утворює незалежні регуляторні органи, що здійснюють державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання в окремих сферах, призначає на посади та звільняє з посад їх членів у порядку, визначеному законами України.

Нагадаємо, антикорупційний комітет Верховної Ради України вніс зміни до свого попереднього висновку до законопроекту, який надає повноваження звільняти і призначати директорів антикорупційних органів Президенту України. Відповідне рішення ухвалила більшість під час засідання Комітету з антикорупційної політики.

Українські Національні Новини

Політика