kuleba-povidomiv-chi-vidnovit-afrikanske-turne

Кулеба повідомив, чи відновить африканське турне

 • 172614 переглядiв

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що не має намір відновлювати турне країнами Африки, яке було зірвано 10 жовтня через масовані ракетні обстріли України, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Я дуже задоволений поїздкою – по-перше, ми стали набагато краще розуміти нюанси африканської політики і можливості для України в Африці. По-друге, на очах буквально змінювались погляди наших африканських колег на низку питань. Тому що російська пропаганда працювала і працює в Африці доволі потужно. Турне я вже відновлювати не буду – я в Україні, і у мене зараз багато справ, через які я і повернувся сюди. Турне ми не відновимо, але, безумовно, якщо було перше турне міністра, то обов’язково буде і друге. Над його підготовкою ми почнемо працювати буквально незабаром”, – повідомив Кулеба на брифінгу у вівторок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова МЗС Кулеба перериває африканське турне через обстріли України: координує реакцію партнерів

Деталі

Глава МЗС також розповів про результати, яких вже вдалось досягнути завдяки візитам до африканських країн.

"Ви вже побачили перші результати африканського турне в голосуванні за історичну резолюцію Генасамблеї ООН, яку підтримали 143 держави. Включно з усіма чотирма країнами, які я відвідав: Сенегалом, Кот д’Івуаром, Ганою та Кенією. Але це лише той результат, який на поверхні. Під час турне вдалося домовитися про цілу низку конкретних речей", – повідомив Кулеба.

Міністр перерахував результати африканського турне, серед яких: домовленість про візити до України президента Сенегалу і міністерки закордонних справ Кот-д’Івуару, рішення про відкриття посольства України в Гані та розробку "дорожньої карти" розвитку українсько-ганійських відносин, низка бізнес-форумів, рішення про спрямування івуарійської бізнес-делегації до України, низка меморандумів про взаєморозуміння між Радою експортерів та інвесторів при МЗС України та відповідними африканськими інституціями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кот-д‘Івуар приєднався до Кримської платформи

"Пріоритетні напрями практичної співпраці між Україною та країнами Африки включають сільське господарство та агропромисловість, машинобудування, цифрові та інформаційні технології, фармацевтику", – підкреслив міністр.

На доручення Дмитра Кулеби турне африканськими країнами продовжує спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх, який вже відвідав Ефіопію, Мозамбік, Ботсвану, ПАР, а сьогодні відвідує Нігерію.

Паралельно активізується і міжпарламентська взаємодія України та країн Африки. з 11 по 16 жовтня делегація Верховної Ради на чолі з першим заступником голови ВРУ Олександром Корнієнком взяла участь у 145-й Асамблеї Міжпарламентського Союзу у Кігалі (Руанда). Члени делегації провели низку зустрічей з главами делегацій країн Африки. 14-15 жовтня Олександр Корнієнко здійснив візит до Мозамбіку, де зустрівся з головою мозамбікського парламенту.

"Все це елементи однієї великої стратегії: Україна принципово переглядає характер українсько-африканських відносин та відкриває нові взаємовигідні можливості. Минулого року ми розробили на доручення президента України Володимира Зеленського першу Африканську стратегію. Вона вже діє та приносить конкретні результати", – заявив Кулеба.

Він нагадав, що президент провів цього року 17 розмов з африканськими лідерами, а наступного року запланована перша велика конференція України та Африки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський: маємо зробити все, щоб український зерновий експорт тільки розширювався

Українські Національні Новини

Політика