kuleba-poyasniv-chomu-glavi-mzs-turechchini-ta-rosiyi-zustrichayutsya-bez-ukrayini

"Пощастило лаврову, що він може туди долетіти": Кулеба про візит голови мзс рф до Туреччини

 • 155537 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав, що зустріч голів МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу та росії сергія лаврова була запланована як двосторонній візит, участь представників України в ній не передбачена. Український дипломат зазначив, що лаврову просто пощастило мати можливість долетіти до Туреччини, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Наскільки мені відомо, візит лаврова до Туреччини планувався не в контексті цієї зернової кризи, а як загальний двосторонній візит. Але по часу він як раз збігся з піком зусиль, спрямованих на розв'язання продовольчої кризи, тому всі вважають що він їде домовлятись туди саме про це. Але контекст цього візиту набагато ширший", - сказав міністр.

"Ніхто ж не може заборонити міністру лаврову їхати в Туреччину або міністру закордонних справ Туреччини його приймати. Просто пощастило тут лаврову, що він может туди долетіти", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лавров скасовує рейс до Сербії через закриття повітряного простору

Деталі

Міністр повідомив, що присутність представників України не запланована на цій зустрічі, це – двосторонній візит, з широким порядком денним.

Також, з його слів, Україна веде розмову про розв'язання продовольчої кризи, розблокування українських портів насамперед через Організацію Об'єднаних Націй.

"Всі інші треки і зусилля – будь ласка, ми їх вітаємо, але за однієї умови: що остаточне рішення повинно 100%-во враховувати безпекові інтереси України. Безпекові інтереси України – це дві речі. Нам потрібна достатня кількість зброї, здатної захистити Одесу і цю частину Чорноморського узбережжя з суходолу проти морських цілей росії. І нам потрібна чітка місія з патрулювання каналу, через який відбуватиметься постачання зерна кораблями країн, яким ми можемо довіряти. В цьому плані Турецьким військово-морським силам ми зокрема можемо довіряти", - додав дипломат.

Нагадаємо

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу за підсумками переговорів із російським колегою сергієм лавровим у середу в Анкарі заявив, що Туреччина вважає реалістичною реалізацію плану створення "зернового коридору" у Чорному морі.

У МЗС України напередодні вказали, що цінують зусилля Туреччини, спрямовані на розблокування українських портів.

Водночас зауважили, що наразі відсутні домовленості з цього питання між Україною, Туреччиною та росією. І наголосили, що рішення мають ухвалюватися за участю усіх причетних сторін.

Будь-які домовленості, що не враховуватимуть інтереси України, будуть відкинуті, підкреслили в МЗС.

Українські Національні Новини

Політика