kuleba-poyasniv-riznitsyu-mizh-vesnyanim-rosiyskim-naroschuvannyam-sil-ta-ninishnoyu-situatsiyeyu-na-kordoni

Кулеба пояснив різницю між весняним російським нарощуванням сил та нинішньою ситуацією на кордоні

 • 10346 переглядiв

КИЇВ. 29 листопада. УНН. Навесні росіяни умовно "будували дім" біля кордонів України, а зараз все, що їм знадобиться для подальшої ескалації — це в нього "в'їхати". Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу для іноземних журналістів у понеділок, передає кореспондент УНН.

Деталі

Так, відповідаючи на запитання журналістів, міністр пояснив, що навесні до кордону з Україною росіяни привезли багато військової техніки, інфраструктури та солдатів.

У цей час біля кордонів розгорталися табори, танки перекидали поїздами ближче до кордону. Пізніше міністр оборони Росії пояснив, що це нібито були просто навчання, і вони відводять війська.

Цитата

“Правда в тому, що вони так і не відійшли, вся ця інфраструктура, необхідна для ведення військової операції, залишилася вздовж нашого кордону. І, звичайно ж, тепер все, що їм потрібно зробити, це ввести солдатів і операторів і віддати їм наказ. І в цьому різниця. Навесні їм знадобилося багато тижнів, щоб підвести всі ці елементи ближче до кордону і розгорнути їх, але взимку їм не потрібно робити це знову. Тому, якщо Росія вирішить провести військову операцію, все відбудеться буквально в одну мить", — сказав Кулеба.

"Простіше кажучи: навесні вони побудували дім, взимку все, що їм потрібно зробити, це в'їхати в цей дім, відкрити вікна і почати стріляти", — додав він.

Контекст

Керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов вважає, що Росія готується до нападу на країну в кінці січня або початку лютого 2022 року.

Буданов припустив, що напад може включати авіаудари, артилерійські і бронетанкові атаки, за якими підуть повітряно-десантні атаки на сході країни, десантні атаки в Одесі і Маріуполі Донецької області і вторгнення через сусідню Білорусь.

При цьому він зазначив, що таким атакам передуватиме серія психологічних операцій, які вже зараз проводяться, щоб дестабілізувати Україну і підірвати її здатність захищатися, включаючи протести проти вакцинації від COVID-19 і міграційну кризу на кордоні Польщі та Білорусі.

Україна, зі свого боку, в додаток до допомоги США вишукує додаткові системи протиповітряної, протиракетної і безпілотної захисту, а також пристрої радіоелектронного придушення, включаючи ракетні батареї "Патріот" і протиракетні, артилерійські та мінометні системи.

Новий міністр оборони України Олексій Резніков заявив The Washington Post, що поки точно невідомо, чи прийняв Володимир Путін остаточне рішення про наступ.

Іноземні ЗМІ повідомили про стягування російських військових до кордону з Україною ще наприкінці жовтня.

Тиждень тому аналітики Conflict Intelligence Team повідомили про рекордне скупчення російських військ на українському кордоні.

Дані свідчать про те, що чисельність військ і техніки може зрости найближчим часом.

Тим часом, за інформацією The New York Times, адміністрація президента США Джо Байдена зосереджується на дипломатичних каналах, щоб стримувати президента Росії Володимира Путіна від агресивних дій щодо України.

Українські Національні Новини

Політика