kuleba-pro-zustrichi-radnikiv-normandskogo-formatu-komunikatsiya-vidbuvayetsya-mayzhe-schodnya

Кулеба про зустрічі радників "нормандського формату": комунікація відбувається майже щодня

 • 12734 переглядiв

КИЇВ. 22 лютого. УНН. В рамках переговорного процесу на рівні "нормандського формату" майже щодня відбувається комунікація. Про це в ефірі одного з телеканалів сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, відповідаючи на питання щодо так званих п’яти сценаріїв РНБО по Донбасу, передає УНН.

Цитата:

"Потрібно працювати. Ми це робимо і в Тристоронній контактній групі, і в "нормандському форматі". Дуже важка іде круговерть перемовин у "нормандському форматі" на рівні радників лідерів. На жаль, через позицію Сергія Лаврова формат на рівні міністрів закордонних справ заморожений. Але радники працюють, процес дуже жвавий, майже щодня відбувається комунікація у спробах знайти спільний знаменник, який дозволить рухатись вперед", - сказав Кулеба.

Деталі

Зі слів міністра, під час переговорів українська сторона жорстко захищає свої червоні лінії і не відступає від них, в свою чергу "куратор українського напряму" Кремля Дмитро Козак не менш жорстко проштовхує своє бачення, і "процес рухається дуже складно".

"Наша ключова позиція – що ми ведемо перемовини з РФ, а не з так званими "Л/ДНР". Друге – кордон потрібно взяти під український контроль до виборів. Тому що проводити вибори на ТОТ без контролю над кордоном, по-перше, неможливо, по-друге, ОБСЄ не зможе визнати ці вибори вільними", - зазначив голова МЗС, говорячи про червоні лінії.

Російська позиція, з його слів - це "визнайте так звані "Л/ДНР", ми тут посередники, і питання кордону".

Що було раніше

В Офісі Президента України дуже обмежено надали інформацію щодо останньої зустрічі радників лідерів "нормандської четвірки", яка відбулась наприкінці січня. У Зеленського лише заявили, що під час зустрічі сторони обговорили кроки, які могли б активізувати процес встановлення миру на Донбасі, а також домовилися продовжити консультації.

Українські Національні Новини

Політика