kuleba-rosiya-mozhe-ne-vikonati-rishenya-sdu-oon-tse-sche-bilshe-pogirshit-yiyi-pozitsiyi

Кулеба: росія може не виконати рішеня суду ООН, що ще більше погіршить її позиції

 • 133991 переглядiв

КИЇВ. 16 березня. УНН. Цілком ймовірно, держава-агрессор не виконає рішення Міжнародного суду ООН, однак ці дії вплинуть на остаточний вирок. Про це заявив в ефірі одного з телеканалів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пише УНН.

Цитата

“Міжнародне правосуддя – справа не проста, дуже тривала. Нами на цьому етапі вдалось зробити максимально швидко рішення, безпрецедентно швидко, і отримати той наказ, який ми маємо. Якщо росія його не виконає, а є підстави, що так і буде, - менше з тим, це негативно вплине на остаточне рішення суду у цій справі, зокрема у контексті визначення судом суми компенсації, яку має отримати Україна”, - сказав Кулеба.

“Другий дуже важливий юридичний і політичний момент – тепер будь-хто, хто захоче сказати що “нема ніякої російської агресії” або що "росія робить все правильно", - ці аргументи будуть розбиватись об рішення міжнародного суду ООН, яке ми сьогодні отримали”, - зазначив міністр.

Додамо

У своєму Facebook, коментуючи рішення МС, дипломат зазначив, що українська сторона отримала все, що просила.

Як пояснив міністр, це важливо, адже:

- на найвищому юридичному рівні констатовано факт вторгнення Росії та визначено, що безпідставна агресія Росії має припинитися;
- Суд не знайшов жодних доказів тверджень Росії про геноцид на території України;
- 13 суддів підтримали рішення, проти були лише двоє (РФ і Китай), це потужний результат, який додає ваги рішенню;
- рішення Суду є юридично зобов’язуючим відповідно до норм міжнародного права;
- рішення стане точкою відліку для інших юридичних та подальших політичних оцінок російської агресії.

“Україна тут перемогла і вимагає від Росії негайно виконати наказ Суду та припинити агресію. Міжнародна юридична відповідальність займає час і розгляд справи тепер продовжиться, але відповідальність Росії неминуча. На останній стадії розгляду справи буде вирішуватися питання репарацій. Не маю сумніву, що і тут ми переможемо, і зрештою грошима Росія також заплатить”, - додав він.

Контекст

Міжнародний суд ООН у середу, 16 березня, виніс попереднє рішення у справі "Україна проти Росії", постановивши, що рф повинна негайно припинити військові дії в країні.

Згідно з попереднім рішенням суду, рф також повинна забезпечити, щоб ніякі військові формування або нерегулярні збройні формування, які можуть діяти під її керівництвом або користуватися її підтримкою, а також будь-яка організація чи особа, які можуть перебувати під її контролем або керівництвом, не здійснювали дій, спрямованих на продовження зазначених військових операцій.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Байден назвав Путіна "військовим злочинцем"

     • 118007 переглядiв