kuleba-rozpoviv-chogo-ochikuye-vid-rf-u-radbezi-oon-proshtovuvatime-vlasni-narativi

Кулеба розповів, чого очікує від рф у Радбезі ООН: проштовуватиме власні наративи

 • 275250 переглядiв

КИЇВ. 30 березня. УНН. Під час головування у Раді Безпеки ООН з 1 квітня росія навряд чи зможе змінити баланс в Радбезі, проте використає цю можливість, щоб проштовхувати власні наративи. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час розмови на тему "Російська агресія та криза мультилатералізму" у Chatham House, передає УНН.

Цитата

"Країна, яка системно порушує всі фундаментальні правила міжнародної безпеки, очолюватиме орган, єдиною місією якого є збереження та захист міжнародної безпеки. Я не думаю, що росія зможе змінити баланс в Раді Безпеки ООН під час свого президентства. Вона намагатиметься зловживати своїм президентським правом, щоб проштовхувати власні наративи, але я сумніваюся, що їм вдасться отримати достатню кількість голосів, щоб змусити Раду ухвалювати рішення з питань, пов’язаних саме з Україною", - сказав Кулеба.

Деталі

Міністр підкреслив, що присутність країни-агресора в Радбезі ООН є "яскравим нагадуванням" про те, що "щось не так" у тому, як функціонує міжнародна архітектура безпеки, "якщо країна, яка незаконно отримала місце постійного члена Ради безпеки ООН, головує в цьому органі, здійснюючи широкомасштабний акт агресії проти іншого суверенного члена та іншого члена-засновника ООН".

За словами найкраще, що Україна та країни-партнери можуть зробити -  це "витратити цей місяць на те, щоб висвітлити проблеми, які існують у багатосторонності, і проблеми, які росія використовує для власної вигоди".

Відповідаючи на запитання, як, на його думку, країни мають відповісти на те, що росія головуватиме у Радбезі, Кулеба зауважив, що Організація Об’єднаних Націй є "дуже своєрідним" органом у міжнародних відносинах, де є своя динаміка, свої правила, свій баланс відносин.

"Звісно, я бажаю, щоб усі інші члени вийшли із залу й дозволили росії головувати в порожній залі. Але я сумніваюся, що це станеться. Тож чого я очікую від нинішніх членів Ради Безпеки ООН, як постійних, так і непостійних, – це фактично загнати росію в кут, наскільки вони можуть, існуючими процедурами та правилами; під час свого президентства не дозволити їй зловживати правилами Ради безпеки та продовжувати просувати наративи, які розповідають правду про цю війну", - підсумував міністр.

Нагадаємо

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що світ не може бути безпечним місцем з росією в Радбезі ООН, а початок її головування у цьому органі 1 квітня є "невдалим жартом".

Українські Національні Новини

Політика