kuleba-u-nato-mi-namagayemos-ne-dopustiti-pomilku-zroblenu-u-2014-rotsi

Кулеба у НАТО: ми намагаємось не допустити помилку, зроблену у 2014 році

 • 12694 переглядiв

КИЇВ. 13 квітня. УНН. Цього разу, на відміну від 2014 року, Росії не вдасться застати нікого зненацька. Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільному брифінгу з Генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом, передає УНН.

Цитата:

"Росія продовжує своє військове нарощування вздовж українсько-російського кордону, на наших окупованих територіях та на морі. Вона збирає війська на трьох напрямках: північному-сході України, в Криму - на півдні, та на Донбасі", - зазначив міністр.

Деталі

З його слів, Росія також видимо посилила свою войовничу пропаганду, і ще більш занепокоює бачити, як російські посадові особи приєднуються до цієї кампанії, відкрито "погрожуючи Україні війною і знищенням нашої державності".

На таких підставах сьогодні, Комісія Україна-НАТО збирається в рамках статті 15 Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО.

Ця стаття каже, що НАТО і Україна можуть застосувати кризовий консультативний механізм для проведення спільних консультацій, коли Україна вбачає пряму загрозу своїй територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці.

Цитата:

"Цей момент настав… Зібравшись сьогодні, ми намагаємось не допустити помилку, зроблену у 2014 році, коли Росія була готова діяти швидко і переслідувати свої військові цілі в Криму і на Донбасі, поки наші західні партнери обмірковували свої реакції на те, що відбувалось. Росія більше не зможе застати нікого зненацька. Україна і її друзі залишаються пильними. Ми не втратимо часу, і якщо Москва зробить будь-який безрозсудний крок або почне використовувати насилля, це буде дороговартісним у всіх значеннях", - заявив дипломат.

"Я хочу запевнити вас, що Україна не хоче війни. Ми не плануємо жодної ескалації. Україна віддана політичному та дипломатичному врегулюванню конфлікту", - додав він.

Кулеба зазначив, що сьогодні на зустрічі з Генеральним секретарем, сторони обговорили, як НАТО і партнери можуть підтримати України у цих обставинах.

"Кожне слово підтримки є важливим, і ми цінуємо це. В той же час, нам потрібна і практична підтримка, і я ціную готовність Генерального секретаря працювати з нами з цього приводу. Я також підніму це питання з партнерами на зустрічі Комісії Україна-НАТО", - додав міністр.

Контекст

З початку року на Донбасі спостерігається ескалаці ситуації. 30 березня головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак сказав, що Росія здійснює поступове нарощування військ поблизу державного кордону України — на Півночі, на Сході і на Півдні. Всього очікується додаткове зосередження до 25 батальйонних тактичних груп, що в сукупності з наявними розгорнутими силами і засобами поблизу державного кордону з Україною створює загрозу воєнній безпеці держави.

За словами Хомчака, станом на 30 березня вздовж державного кордону України і на тимчасово окупованих територіях України і АР Крим утримувалося 28 батальйонних тактичних груп противника, а саме — у Брянській, Воронезькій, Ростовській областях, і на території тимчасово окупованого Криму.

Президент Володимир Зеленський 8 квітня повідомляв, що з початку року на Донбасі загинули 26 бійців. Після того також були повідомлення про загиблих військових на Донбасі, зокрема, і останні кілька днів.

Українські Національні Новини

Політика