kuleba-zaraz-ne-ydetsya-pro-pereformatuvannya-normandskogo-formatu-iz-zaluchennyam-ssha

Кулеба: зараз не йдеться про переформатування “нормандського формату” із залученням США

 • 12550 переглядiв

КИЇВ. 14 грудня. УНН. Наразі не йдеться про залучення США до “нормандського формату”. Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав журналістам у вівторок, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“Що стосується залучення США до процесу врегулювання (по Донбасу — ред.), то власне вони завжди були до нього залучені тією чи іншою мірою. Зараз не йдеться про переформатування „нормандського формату“. Він залишається таким, яким він є”, — сказав Кулеба.

Деталі

Він зазначив водночас, що завдяки ініціативності президента США Джо Байдена формується “двосторонній трек діалогу Росії та США”.

Зі слів Кулеби, його мета — припинення російської агресії проти України.

“А значить — нічого, що там відбуватиметься з цього питання, не буде відбуватись у таємниці від України”, — додав він.

Доповнення

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

На тлі цього президенти Росії та США Володимир Путін та Джо Байден 7 грудня провели двосторонні переговори через відеозв’язок, які тривали дві години.

Ці переговори між двома лідерами по Україні були розцінені як послаблення “нормандського формату”.

На тлі цього президент Франції Еммануель Макрон заявив, що координація між президентом США Джо Байденом і російським лідером Володимиром Путіним "не замінює існуючий формат".

Франція та Німеччина мають намір продовжити своє посередництво у переговорах щодо врегулювання конфлікту на Донбасі у "нормандському форматі" та роботу у цьому напрямку з Росією, яка зараз ухиляється від такого формату обговорень.

Українські Національні Новини

Політика