kultura-ta-media-krytychno-vazhlyvi-dlia-derzhavy-u-minkulti-rozpovily-skilkokh-fakhivtsiv-zabroniuvav-mkip

Культура та медіа критично важливі для держави: у Мінкульті розповіли, скількох фахівців забронював МКІП

 • 30419 переглядiв

За поданням Мінкульту від мобілізації забронювали менш як дві тисячі фахівців, які критично важливі для роботи підприємств. У МКІП наголошують, що культура та медіа критично важливі державі в умовах війни.

За поданням Мінкульту бронювання від мобілізації до лав Сил оборони України отримало менше, ніж 2 тисячі людей. Всі вони критично важливі для своїх підприємств. Про це йдеться у заяві Міністерства культури та інформаційної політики України щодо бронювання працівників підприємств, установ та організацій в сфері культури та медіа, передає УНН.

Деталі 

У Мінкульті пояснили, що порядок бронювання військовозобов’язаних під час дії воєнного стану був затверджений постановою ще взимку минулого року.

Тоді ж було визначено порядок та критерії віднесення підприємств, установ, організацій до критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. 

МКІП бронює працівників усіх закладів, які формують систему культури і медіа. Це у тому числі артисти театрів, філармоній і цирків також. Це дуже незначна кількість людей. Проте перебування цих людей на своїх посадах дозволяє зберегти сферу від занепаду. Станом на сьогодні за поданням МКІП статус заброньованих по всій країні отримали лише 1150 працівників сфери культури та трохи більше ніж 700 медійників

- заявили у Мінкульті. 

У міністерстві визнали, що заклади культури називати, що не зовсім правильно називати критично важливими для функціонування економіки підприємствами. Кажуть, доцільніше говорити "критично важливі для нашого життя, духовної стійкості та опору".

09.04.24, 12:11 • [views_0]

У МКІП підкреслили, що хейт навколо теми бронювання працівників сфери культури та медіа – це неповага до людей, які чесно і якісно роблять свою роботу, примітивна оцінка їх суспільного значення.

Щодо бронювання працівників медіа. Під час війни, коли ворог маніпулює громадською думкою в Україні та закордоном, поширює дезінформацію та відверту брехню – українські ЗМІ є джерелом правдивої інформації і опорою національної безпеки України. Тому частина працівників цієї сфери теж заброньована 

- йдеться в заяві Міністерства культури та інформаційної політики України

Зазначається, що комісія МКІП прийняла рішення про визначення критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період в інформаційній сфері підприємств, організацій, установ.

Зокрема, такими визнали низку українських та закордонних ЗМІ: "Телерадіокомпанія "НБМ" (5 канал), представництво німецької телерадіокомпанії Deutsche Welle/Дойче Велле (DW) в Україні представництво "Британська телерадіомовна корпорація (Бі-Бі-Сі).

Люди критично важливі культурі. Культура та медіа критично важливі державі. Відповідальна влада має не тільки про це говорити, але й своїми виваженими та професійними рішеннями забезпечувати нашу стійкість і на фронті, і в тилу

- заявили у Мінкульті.

Контекст

Міністерство культури та інформаційної політики надало статус важливих підприємств для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період деяким державним циркам. Зокрема, такий статус отримали: "Пересувний цирк України", "Дирекція пересувних циркових колективів України", "Запорізький державний цирк" тощо. 

Також Мінкульт підтвердив статус важливих підприємств для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період телеканалам телемарафону "Єдині новини".

Нагадаємо

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив профільним міністерства внести оновлену постанову про бронювання військовозобов’язаних та визначити вичерпний перелік об’єктів та підприємств критичної інфраструктури.