lasiy-shmatok-dlya-odeskikh-zabudovnikiv-vneseniy-do-zapovidnogo-fondu

Ласий шматок для одеських забудовників внесений до заповідного фонду

 • 17514 переглядiв

КИЇВ. 25 червня. УНН. Ботанічний сад Одеського Національного університету ім. І. І. Мечникова, що знаходиться в центрі міста та є об'єктом уваги забудовників, внесений Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру України до "Природно-заповідного фонду". Про це керівництво ОНУ повідомляє на Фейсбук-сторінці "Новини Одеського університету".

Деталі 

У повідомленні йдеться, що на публічній кадастровій карті України з'явився інформаційний шар "Природно-заповідний фонд", що містить інформацію про 7108 об'єктів природно-заповідного фонду загальною площею понад 4280 тисяч гектарів.

Розділ на сайті створений з метою збереження та охорони об'єктів природно-заповідного фонду, відкриття для широкого загалу даних про такі території та місцях їх розташування, а також для надання можливості державним кадастровим реєстраторам враховувати таку інформацію при прийнятті рішення про реєстрацію земельної ділянки. Створення цього інформаційного шару на публічній кадастровій карті здійснювалося згідно з інформацією про об'єкти природно-заповідного фонду України, наданої Міністерством захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України.

З Одеської області в цьому розділі відзначені 46 територій: заповідники, парки, заказники. Серед них об'єкти, земля яких знаходиться в рекреаційній зоні Одеси і так чи інакше потрапила в зону забудови. Це, наприклад, такі парки-пам'ятки місцевого значення, як парк ім. Т. Г. Шевченка, парк санаторію ім. Чкалова, парк санаторію ім. Горького, дендропарк Перемоги, парк Аркадія.

У 2017 році Ботанічний сад став центром скандалу, пов'язаного з забудовою прилеглої території. Тоді дії забудовника призвели до знищення частини рослин, висаджених вченими Ботсаду на приморських схилах і викликали широкий резонанс.

Кілька років тому обговорювалося питання створення на схилах під Ботсадом висячих садів за прикладом садів на схилах гори Кармель в Хайфі.

Одеський ботанічний сад бере свій початок в 1820-му році. Перше дерево було посаджено генерал-губернатором Олександром Ланжероном. На території саду площею близько 16 гектарів представлені понад 3000 видів зелених насаджень.

Українські Національні Новини

Суспільство