latviya-proponuye-stvoriti-spetstribunal-schodo-zlochiniv-agresiyi-rf-proti-ukrayini-pid-egidoyu-onn

Латвія пропонує створити спецтрибунал щодо злочинів агресії рф проти України під егідою ОНН

 • 894069 переглядiв

ЛЬВІВ-КИЇВ. 3 березня. УНН. Латвія, поруч з іншими країнами, пропонує створити спеціальний міжнародний трибунал щодо злочинів агресії росії проти України під егідою ООН. Президент країни Егілс Левітс зауважив, що це дозволило б забезпечити притягнення до відповідальності російського керівництва, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Ми пропонуємо створити спеціальний міжнародний трибунал шляхом укладення угоди між Генеральним Секретарем ООН і Україною на основі резолюції Генасамблеї ООН, як це було зроблено у випадку з Камбоджею. Ми вважаємо, що це було б можливим, оскільки Генеральна Асамблея ООН підтвердила факт агресії з боку росії, а Міжнародний кримінальний суд у своїй справі дійшов висновку, що Генасамблея має певну компетенцію щодо підтримки миру та безпеки", - заявив Левітс.

Деталі

Він додав, що існують інші можливості щодо створення спецтрибуналу, але "спочатку ми повинні спробувати через Генеральну асамблею ООН". За словами президента, такий трибунал забезпечить "найсильнішу міжнародну легітимність" і дозволить "звільнити від особистих імунітетів" керівництво рф згідно з прецедентним правом Міжнародного суду ООН та Міжнародного кримінального суду. 

"Усе, що нам потрібно для створення такого трибуналу та забезпечення повної підзвітності, — це рішучість і політична воля", - наголосив Левітс.

Він підкреслив, що потрібно пам'ятати, що білорусь дозволила росії використовувати свою територію для здійснення акту агресії проти України, тому країни також повинні розглянути питання відповідальності мінська. Левітс пояснив, створення спецтрибуналу щодо рф необхідно створити з двох причин: "відновити справедливість для України" та "не порушити стандарт міжнародного права, досягнутий у 1945 році Статутом ООН, який забороняє агресивні війни".

"Інакше, світ знову впав би у військову анархію. Ніхто не хоче жити в такому світі. Тому створення такого трибуналу в інтересах не лише України, а й усієї міжнародної спільноти для всього світу", - підсумував президент Латвії.

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч зі своїм латвійським колегою Егілсом Левітсом у Львові. Він відзначив, що візит був "змістовним і символічним".

Українські Національні Новини

Політика